Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vystoupí ČR z EU? Po Brexitu by prý mohl přijít Czexit

Autor: ČTK, mb - 
24. února 2016
10:04

Jestli Británie vystoupí z Evropské unie, čeká premiér Bohuslav Sobotka (44, ČSSD) podobné debaty i v Česku. Případným odchodem z Unie, před nímž varuje, by se podle něj Česká republika vrátila do sféry vlivu Ruska, což si nepřeje.

Britové budou o setrvání v osmadvacítce rozhodovat v červnovém referendu, tábory příznivců i odpůrců jsou zatím podle průzkumů poměrně vyrovnané. Za setrvání Británie v Unii bojuje premiér David Cameron (49), proti jsou ale i někteří členové jeho kabinetu.„Důsledky vystoupení Británie mohou být skutečně obrovské,“ míní Sobotka, který už dříve varoval před vlnou nacionalismu a separatismu, která by se v takovém případě mohla začít šířit kontinentem. „Debaty o vystoupení z EU se dají čekat i u nás za pár let, pokud Unii opustí Británie,“ je přesvědčen premiér.

V takovém případě musí podle něj být sociální demokracie připravena lidem vysvětlovat, proč by Česko mělo v Evropské unii zůstat. Sobotka proto vidí několik hlavních argumentů. Vystoupení z Unie by podle něj znamenalo „hospodářský a bezpečnostní úbytek“. Česko by se podle něj také vrátilo do sféry vlivu Ruska, proti čemuž se staví. „Byla by to absolutní negace vývoje po roce 1989,“ podotkl.

Sobotka čeká, že se v případě vystoupení Británie z EU tématu chopí různé extremistické skupiny v Česku. Zatím o této možnosti mluví například členové hnutí Svoboda a přímá demokracie, kritické k osmadvacítce jsou také ODS nebo Úsvit s Blokem proti islámu.

marais ( 25. února 2016 08:59 )

co to plácáš..jaké koryto...po volbách může vše být jinak...ale poslouchat Brusel bude asi každý premier...jinak jsme do EU neměli lézt!!!!!!

marais ( 25. února 2016 08:55 )

 neotravujte veřejnost s vašimi výmysly!!!!!!!

hejhej ( 24. února 2016 12:49 )

Sobotku většina lidí stejně nebere vážně. 25 roků se živí planým žvaněním, nic neumí, nic nedokázal,nikdy nepracoval. O jeho moudra mnoho lidí nestojí. Já ho za schopného politika nepovažuje, je patolízal, poplatný v současné době EU, kterou řídí praštěná Merkelová.

malejavelkej ( 24. února 2016 11:09 )

Pokud vím, tak takové Švýcarsko ne ní v žádné EU, ani pod ničím vlivem, natož ruským. To chce mít pořádné politiky a ne poseroutky.

joudajoudovy ( 24. února 2016 10:57 )

pripokakanek zacina poustet hruzu, jako necas pred volbami, kdy hrozil navratem komunistu z 50.let a provokoval prazdnou sitovkou. mne vice zajima, jak nasi lidi dopadnou, az nas, bez nas, socani nacpou do eura. platy zustanou, ceny, za vse, se zvednou jako v eu. pak nam priposranek bude prednaset, ze jsme konecne rovni zapadnim evropanum. bohuzel, cesky pracujici si z cestovnich nahrad na byt neusetri, ze jo, p.sobotko? vim o cem hovorim..., napr. mlada ceska rodina v brusellu zila v garazi, kterou si vlastnimi naklady upravila na bydleni. pouze najem bez poplatku za mesic? 1000 euro.

Zobrazit celou diskusi