Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Válka v Sýrii už vzala život 7 tisícům lidí, 40 % z nich jsou ženy a děti

Autor: sou - 
27. února 2016
15:30

Přes 150 tisíc zraněných a 7 tisíc mrtvých. To jsou reálná čísla válečného konfliktu v Sýrii za minulý rok. Přitom až 40 procent obětí jsou ženy a děti. Lékaři bez hranic ve své podrobné zprávě uvádějí, že čtyři z pěti členů Rady bezpečnosti OSN nedodržují pravidla, ke kterým se zavázali, a podnikají nálety. Zařízení, která organizace podporuje, musela čelit celkem 94 raketovým náletům.

Organizace Lékaři bez hranic vydala podrobnou zprávu mapující počty zraněných a obětí války v Sýrii za uplynulý rok. Jejím smyslem je hlavně ukázat dopady bojů na civilní obyvatelstvo. Podle mezinárodní prezidentky organizace se tam nenormální považuje za normální a nepřijatelné za přijatelné. „Neúprosné, brutální a cílené útoky na civilisty jsou nejčastějším symptomem této války. Kromě bezpočtu mrtvých také stovky tisíc lidí prchají v obavě o své životy. Mnoho z nich se ocitlo v pasti a byli zbaveni svého nezadatelného práva utéct,“ uvedla mezinárodní prezidentka organizace Lékaři bez hranic Joanne Liu.

Podle ní v Sýrii patří mezi běžné praktiky úmyslné útoky na civilní infrastrukturu včetně nemocnic, kde se lékaři ze všech sil snaží zachraňovat životy. „Zdravotní péče v Sýrii se ocitla v hledáčku bomb a raket a zhroutila se,“ konstatuje. Za loňský rok evidují přes 150 tisíc zraněných a sedm tisíc usmrcených lidí v probíhající válce. Ženy a děti přitom tvoří až 40 % obětí. Ačkoli data neobsahují informace o tom, zda člověk byl civilista nebo voják, je z těchto čísel patrný masivní rozsah úmrtí a zranění mezi civilním obyvatelstvem. Navíc mají i ukazovat, že bezhlavé násilí v civilních oblastech probíhá v masivním měřítku.

12 zařízení podporovaných Lékaři bez hranic bylo při útocích úplně zničeno

„Čtyři z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN v Sýrii podnikají nálety a nedodržují pravidla, ke kterým se zavázali v mnoha rezolucích,“ uvádějí Lékaři bez hranic. Výsledky za rok 2015 podle nich ukazují, že tyto státy a jejich spojenci nezajišťují dostatečnou ochranu civilního obyvatelstva a nevyhýbají se střetům na území, kde se obyvatelstvo vyskytuje. Například zařízení podporovaná právě touto organizací byla zasažena 94 bombovými nebo dělostřeleckými útoky – to je v průměru více než jeden útok za týden.  

Celkově bylo napadeno 63 zařízení a dvanáct z nich bylo úplně zničeno. Zemřelo při nich 23 zdravotníků a 58 jich bylo zraněno. Zasaženo bylo i 16 ambulancí podporovaných Lékaři bez hranic. Mezi poslední zničené nemocnice patří i ta v městě Ma'arat an-Numán v provincii Idlíb. Při útoku zemřelo 25 osob (9 členů zdravotnického personálu a 16 pacientů) a 10 jich bylo zraněno. Nemocnici během přibližně dvě minuty trvajícím útoku zasáhly čtyři rakety. Když po čtyřiceti minutách na místo dorazila pomoc, došlo k dalšímu bombardování. 

Bezhlavé bombardování je porušením mezinárodního humanitárního práva 

Jak se zdá, šlo o další cílený útok typu „double-tap“. Ty spočívají v opakovaném ostřelování nebo bombardování záchranářů přijíždějících na místo útoku nebo zdravotnických zařízení, kam jsou oběti převezeny. „Toto bezhlavé bombardování je porušením mezinárodního humanitárního práva, stejně jako cílené útoky na funkční zdravotnická zařízení nebo na zdravotníky pomáhající na místě neštěstí. Oba tyto typy útoků jsou odsouzeníhodné a k oběma zcela jednoznačně docházelo i v průběhu pátého roku syrské války,“ vysvětluje organizace s tím, že během minulého roku byly zaznamenány další čtyři případy právě napadení zdravotních zařízení. 

„Více než polovina údajů ve zprávě pochází z obléhaných území. Nejen že ženy a děti v těchto oblastech v důsledku konfliktu umírají a utrpí zranění, ale také je jim odpírána lékařská péče, jídlo, palivo a další základní potřeby nezbytné k přežití,“ upřesňují Lékaři bez hranic. Extrémním případem obléhání je podle nich město Madája, kde 49 lidí zemřelo hlady. Bezmála dva miliony lidí žijí v obležení s velmi omezeným nebo žádným přístupem k lékařské péči a bez možnosti evakuace. 

Organizace proto požaduje okamžité ukončení útoků na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu. Zároveň podle ní musí přestat veškeré útoky na lékařská zařízení, která je potřeba chránit a respektovat. „Je třeba umožnit plný přístup zdravotníků a humanitární pomoci do obléhaných oblastí a evakuaci pacientů a raněných,“ dodávají Lékaři bez hranic a apelují tím především na stálé členy Rady bezpečnosti OSN a jejich spojence, aby respektovali schválené rezoluce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 27. února 2016 19:58 )

Made in USA.

gevara ( 27. února 2016 16:13 )

Válka v Sýrii vzala život 7.000......To válka američanů v Iráku bez mandátu OSN vzala životy statisícům lidí.Válka v Afganistánu a Lýbii další deseti,statisíce lidí.V Srbsku stálo tisíce životů po jeho napadení napadení USA.Krvavá Mařena Korbelová alias Albrightová řekla že "STÁLO TO ZA TO"!!!!

Zobrazit celou diskusi