Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ukrajinou dál zmítá krize, ale... Synek ministra hýřil v nelegálním kasinu?

Autor: mb - 
23. února 2016
07:38

Demonstranti si v několika ukrajinských městech připomněli výročí tzv. Majdanu, tedy krvavých protestů v Kyjevě. Ovšem po svém – zdemolovali či zapálili několik bank a společností. A zatímco oděský gubernátor Michail Saakašvili (48) otevřeně osočuje ukrajinského premiéra Jaceňuka (41) z korupce, objevil se i jiný skandálek. Alexandr Avakov, syn ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova (52), údajně utrácí peníze v nelegálním kasinu.

„Jaceňuk musí odejít. Ne proto, že bych chtěl získat jeho pozici, ale kvůli tomu, že není přípustné, aby na Ukrajině působila vláda, která postupuje v rozporu se zájmy občanů. Jen chrání zájmy zkorumpovaných úředníků,“ tvrdí gruzínský exprezident a současný gubernátor Oděsy Michail Saakašvili, který na Ukrajině začal působit na pozvání prezidenta Petra Porošenka (50). Po samotném Saakašvilim však Gruzie vyhlásila mezinárodní pátrání mimo jiné kvůli zpronevěře státních prostředků. Ukrajina politika odmítla vydat.

Místo piety zápalné lahve

V listopadu roku 2013 začaly na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) demonstrace kvůli tomu, že se tehdejší vláda rozhodla pozastavit Asociační dohodu s EU.

Demonstrace vyvrcholily tvrdými střety policie a protestujících, kteří na strážce pořádku házeli zápalné lahve. Výročí si rozhodli letos připomenout aktivisté v několika ukrajinských městech. Ve Lvově byla zapálená pobočka ruské Sberbank, další demonstranti v Kyjevě pro změnu zdemolovali pobočku ruské společnosti Alfa Bank. 

Minulý týden premiér Jaceňuk „přežil“ pokus o odvolání, ale politická krize v zemi rozhodně neskončila. Na tzv. Majdanu o víkendu pokračovaly demonstrace, ale oproti těm z roku 2014 se jednalo o zanedbatelný počet lidí. Protestující Ukrajince nepřijeli podpořit západní politici, jako tomu bylo v minulosti při událostech na Majdanu.

Kyjev mezitím v Polsku ústy svých diplomatů protestoval proti vysílání nezávislého francouzského dokumentu Masky revoluce, který poodhaluje úlohu neonacistických skupin při svržení režimu tehdejšího prezidenta Janukovyče (65). „Je smutné, že polská stanice uvedla právě tento dokument při druhém výročí Revoluce důstojnosti,“ stojí v prohlášení ukrajinského velvyslanectví.

Ministerský synek v nelegálním kasinu?

Ukrajina je doslova paralyzována politickou krizí, některých se ale zjevně netýká. Na veřejnost se dostalo video, kde si osoba „velmi podobná“ synu ministra vnitra Alexandru Avakovovi  užívá hazardu v nelegálním kasinu v Charkově. Ať už se jednalo o Alexandra Avakova, či jeho „dvojníka“, dotyčný během chvilky promrhal 100 tisíc hřiven (zhruba 90 tisíc Kč). Průměrná výplata na Ukrajině je přitom okolo 4 tisíc hřiven (3 600 Kč).

moiaza ( 23. února 2016 11:47 )

 A co tak se zajímat, jak se baví synáčci a dcery naších ministrů? To by asi nebylo pro Besk to pravé ořechové.

Zobrazit celou diskusi