Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V kolumbijské věznici našli stovku rozčtvrcených těl v odpadních trubkách. Patřila vězňům i návštěvníkům

Autor: rc - 
21. února 2016
12:33

Stovka těl rozčtvrcených a nacpaných do kanalizace se našla pod nechvalně známým vězením v Bogotě. La Modelo je největší a nejlidnatější vězení v Kolumbii. Svůj trest si tam odpykávají pašeráci drog, marxističtí rebelové a příslušníci polovojenských jednotek.

„Oběťmi byli vězni, návštěvníci a lidé, co s vězením neměli co dočinění. Jejich ostatky byly nacpány do drenážních trubek odpadního systému,“ řekla CNN vyšetřovatelka případu Caterina Heyk Puyana. Všech sto lidí zmizelo v letech 1999 až 2001.

Před šestnácti lety se v plastovém pytli našlo rozsekané tělo jednoho z vězňů, které někdo hodil do kanalizace. Ostatky byly nalezeny až osm dní po zmizení. Další den se ve vězení odehrála rvačka, během níž zmizelo sedmnáct lidí. Jejich těla se nikdy nenašla.

Vyšetřovatelé se zaměřují na nechvalně proslulé vězení La Modelo, ale ostatky rozkouskovaných těl se nalezly i pod věznicemi v Popayánu, Bucaramanze a Barranguille, a to v letech 1999 a 2001.

Na případy rozčtvrcených těl v útrobách vězení  se přišlo při vyšetřování případu novinářky Jineth Bedoya. Kolumbijská novinářka psala o záhadných zmizeních lidí, obchodu se zbraněmi a korupci v La Modelu v květnu 2000. Kvůli svému článku si domluvila schůzku s vůdcem milicionářů Mariem Jaimesem, přezdívaným El Panadero. Ten vedl milice ve městě Santander a ve vězení podplácel stráže, aby se dívali na druhou stranu. Také  měl pod kontrolou jedno z křídel vězení, kde ke zmizením došlo.

Bedoya se k vězni ale nikdy nedostala. Byla unesena, mučena a znásilněna. Po deseti hodinách trýznění ji únosci svázanou pohodili s odpadky u silnice.

Jaimes se k únosu a mučení novinářky přiznal až na začátku tohoto měsíce. Vyšetřovatelé si myslí, že má na svědomí i ostatní zmizení.

Toma?_Potyka ( 21. února 2016 15:44 )

Snad pomůže "Krtek - čistič potrubí" ...

Zobrazit celou diskusi