Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Polský exprezident Walesa? Komunistický donašeč Bolek, ukázala složka

Autor: ČTK, mb - 
18. února 2016
11:01

Polský historický institut uvedl, že symbol boje proti komunismu a zakladatel nezávislých odborů Solidarita Lech Walesa (72) byl donašeč. Samotný Walesa obvinění vždy tvrdošíjně odmítal. V Polsku se našly složky, které podle expertů dokládají Walesovu spolupráci s tajnou policií pod krycím jménem Bolek. Znalec potvrdil, že obsahují jeho autentický podpis.

V domě někdejšího polského komunistického ministra vnitra se našly dvě složky, které podle expertů dokládají spolupráci zakladatele protikomunistického hnutí Solidarita Lecha Walesy s tajnou policií. Oznámil to dnes ředitel polského Institutu národní paměti (IPN) s tím, že dokumenty obsahující i Walesův podpis jsou autentické.

Walesa a jeho příbuzní označují opakovaně se objevující tvrzení o jeho spolupráci za snahu pošpinit jej.

Institut nalezl složky v sídle posledního komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka, který zemřel v listopadu. Dokumenty nabídla IPN za úplatu vdova po politikovi. Institut, který je pověřen výzkumem zločinů nacismu a komunismu a disponuje pravomocemi prokuratury, na transakci nepřistoupil a někdejší tajné spisy ve středu zabavil.

Pracovníci IPN za asistence policie objevili u Kiszczaka mimo jiné dvě složky, z nichž jedna byla osobním spisem Walesy a druhá obsahovala záznamy práce informátora s krycím jménem Bolek, které patřilo právě Walesovi. Dokumenty jsou datované do let 1970 až 1976.

Ředitel institutu Lukasz Kamiński uvedl, že podle jednoho z expertů analyzujících složky jde o autentické dokumenty opatřené Walesovým podpisem.

Někdejší polský prezident z let 1990–95 a nositel Nobelovy ceny za mír Walesa vždy tvrzení o spolupráci se Státní bezpečností popíral a speciální lustrační soud jej v roce 2000 z obvinění očistil. Walesovi odpůrci nicméně nadále prohlašují, že býval konfidentem a že soud ho očistil neprávem.

Walesovi příbuzní již ve středu reagovali na dřívější zprávu o tom, že se u Kiszczaka nalezly blíže nespecifikované dokumenty o jeho spolupráci. Jeho manželka Danuta označila v rozhlase celý rozruch za nesmysl a nepochopení a připomněla, že podobným pomluvám musel čelit i papež Jan Pavel II.

lipno ( 18. února 2016 14:22 )

Řekl mu: Vašku, jsi prase, jsi hovado

deratizater ( 18. února 2016 13:52 )

Cibulka řekl Havlovi do očí že je prase a to v době kdy Havla skoro celý národ nekriticky zbožňoval.

1pepan ( 18. února 2016 13:44 )

Walesa 1970-1976 bal donašečem, pak mu ale svitlo a byl proti komoušům. Nám taky svitlo, až když jeho kamarádi Havel a spol rozkradli republiku. Komu svitne dnes, Sobotkovi?

funebrak ( 18. února 2016 13:36 )

Zajímavé, jak mnozí osočovali Petra Cibulku, že je fantasmagorický blázen

ohrazenice ( 18. února 2016 13:34 )

Souhlas. Podle tajných složek i Havel byl agent STB. Dokonce to potvrdil i tehdejší náčelním Lorenc. Proto Havel věděl o zátahu který se připravoval na studenty 17. listopadu 1989 a odjel z Prahy a vrátil se až v pondělí 20. listopadu když už studenti stávkovali. Havel byl první kdo ukradl studentům 17. listopad. Ale dnes se koná sraz politiků v Bruselu a podle necenzurovaných novin se Merkelová vzdala povinného rozdělení migrantů. Bude se jednat o okamžitém uzavření hranic Evropy. Dokonce se čeká v nejbližší době rezignace Merkelové na kancléře v Německu. O tom se ví v Praze od pondělí ale Sobotka to tutlá jak může.

Zobrazit celou diskusi