Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teroristický útok v Turecku: Výbuch auta v Ankaře nepřežilo 28 lidí

Autor: ČTK, tmp - 
17. února 2016
21:40

Nejméně 28 mrtvých si vyžádal výbuch v centru Ankary. Exploze nastala nedaleko armádního velitelství, když kolem projelo vojenské vozidlo. Podle guvernéra hlavního města Mehmeta Kiliçera explodoval podle všeho nastražený vůz s výbušninami a zraněných je dalších nejméně 61 osob. Útok odsoudili německá kancléřka Merkelová i šéf NATO Stoltenberg.

Velké množství lidí bylo podle místních médií zraněno v centru hlavního města Turecka. Podle úřadů explodoval nastražený vůz s výbušninami. Turecká média uvedla, že exploze nastala nedaleko sídla generálního štábu armády ve chvíli, kdy kolem projíždělo vojenské vozidlo.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvůli atentátu, který úřady označily za teroristický útok, zrušil cestu na summit Evropské unie. Do Bruselu měl odletět již dnes večer.

Státní turecká televize informovala, že exploze cílila na autobusy, které přepravovaly vojáky. Turecká média uvedla, že exploze nastala asi 300 metrů od sídla generálního štábu armády a půl kilometru od budovy parlamentu ve chvíli, kdy kolem projížděla kolona vojenských aut.
Podle ankarského guvernéra si výbuch v centru Ankary vyžádal nejméně 18 mrtvých a 61 zraněných. Mezi oběťmi a zraněnými podle všeho převládají vojáci, uvedla televizní stanice Habertürk. Na místo zamířilo mnoho sanitek a hasičských vozidel.

Úřady vydaly pro média částečné zpravodajské embargo, zejména pokud jde o zveřejňování snímků a přesného grafického znázornění místa útoku kvůli pokračujícímu vyšetřování. Podobný zákaz byl vyhlašován již při předchozích teroristických útocích.
Útok odsoudil jak šéf NATO Jens Stoltenberg tak německá kancléřka Angela Merkelová. "Vzkazuji tureckým občanům: Jsme Němci tak moc, jak sdílíme Vaši bolest," řekla kancléřka. "V boji proti zodpovědným za tyto nelidské činy jsme na straně Turecka," dodala.
Turecko se za poslední rok stalo cílem několika sebevražedných útoků, které si vyžádaly desítky mrtvých, včetně zahraničních turistů. Vina za ně je kladena na vrub Islámskému státu, který se hlásí i k odpovědnosti za masakry i v dalších zemích, například ve Francii.

dylina ( 17. února 2016 20:59 )

Určitě bych jel letos na dovolenou do Turecka ! Lituji lidi,kteří mají již zálohovanou rezervaci na letošní dovolenou.

asijo ( 17. února 2016 18:42 )

Nezapomeňte to trollové svést na kurdy,nebo Rusko.

Zobrazit celou diskusi