Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Kyjevě zřejmě padne vláda. Změnu podporuje i Porošenko

Autor: ČTK, mb - 
16. února 2016
16:24

Nynější ukrajinská vláda ztratila důvěru parlamentní koalice a měla by se „totálně“ změnit. V prohlášení adresovaném občanům to dnes v Kyjevě uvedl prezident Petr Porošenko (50).  Kritizovaný generální prokurátor Viktor Šokin by měl rezignovat, uvedla hlava státu. Porošenko fakticky k demisi vyzval i premiéra Arsenije Jaceňuka (41).

Prezidentův mluvčí Svjatoslav Cegolko na Twitteru napsal, že prezident je o potřebě Jaceňukovy demise přesvědčen. „V zájmu obnovení důvěry ke státní moci prezident vyzval k odchodu generálního prokurátora Šokina i premiéra,“ napsal Cegolko.

„Důvěra je hlavní zdroj potřebný k řešení problémů takového rozsahu, jakému čelí naše země. Očekávám od parlamentu rychlá a státnická řešení. Já práci zdržovat nebudu. K rozpuštění parlamentu ale sáhnu až v krajním případě, nemáme právo něco takového připustit,“ uvedl prezident v prohlášení.

Prokurátor Šokin je vystaven dlouhodobé kritice jako brzda justičních reforem, Porošenko ale nad ním dlouho držel ochrannou ruku a odmítal ho zbavit funkce. Podnětem ke změně jeho stanoviska byla zřejmě pondělní rezignace Šokinova náměstka Vitalije Kaska, který svůj krok zdůvodnil mimo jiné i nesouhlasem se stavem generální prokuratury jako „semeniště korupce“.Ukrajinští poslanci se dnes snaží získat 150 hlasů nutných pro hlasování o nedůvěře Jaceňukově vládě. Hlasovat by se mohlo už dnes odpoledne po přednesení Jaceňukovy zprávy o činnosti vlády. Zda je ale většina ze 450 poslanců skutečně odhodlána vyslovit kabinetu nedůvěru a vyvolat jeho odstoupení, není stále jasné.

V ukrajinském parlamentu politici nejdou pro ránu daleko. Podívejte se:

Video Rvačka v ukrajinském parlamentu - Reuters
Video se připravuje ...
Jaceňuk má ve své zprávě shrnout činnost svého kabinetu za rok 2015 a informovat o úkolech na letošní rok. Pokud parlament označí bilanci vlády za neuspokojivou, může okamžitě následovat hlasování o nedůvěře, podpoří-li ho svými podpisy nejméně 150 zastupitelů.

Podobný scénář označuje většina médií za pravděpodobný. Nespokojenost s vládou vyjadřují už všechny koaliční strany s výjimkou Jaceňukovy Lidové fronty. Vůdce její parlamentní frakce Maxim Burbak dnes prohlásil, že pád vlády vyvolá v zemi nutnost mimořádných parlamentních voleb a politický chaos.

Ani premiér to neměl mezi politiky vždy lehké:

Video V kyjevském parlamentu se rozpoutala zuřivá bitka. - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tymitaky ( 16. února 2016 17:17 )

Opěvovaný Majdan stál skutečně zato.

Zobrazit celou diskusi