Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

»Na Francii spadne asteroid, NASA to tají.« Falešná zpráva, vyděsila stovky lidí

Autor: ČTK, tmp - 
15. února 2016
21:40

„Zabijácký asteroid“ se podle šprýmařů na sociální síti Twitter řítí na Francii. Podle široce sdílených tweetů prý mimozemský objekt o velikosti domu dopadne 5. března na město Marseille. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Autoři tweetů tvrdili, že francouzská vláda a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se s pomocí médií pokoušejí informaci skrýt před veřejností, aby se zabránilo panice. Jako mnohé z falešných informací, které se objevují na sociálních sítích, i tato obsahovala zrnko pravdy.

NASA nedávno oznámila, že kolem Země počátkem března proletí asteroid s velmi nejistou trajektorií. Podle kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL) je možné, že 5. března proletí těleso nazvané TX68 asi 14 000 až 17 000 kilometrů nad povrchem Země. V každém případě nyní podle vědců srážka ale nehrozí.

Podle rozhlasové stanice France Info stojí za dezinformací francouzští fanoušci videoher, kteří se snažili dosáhnout na Twitteru nejsledovanějšího tématu dne. Cíle nedosáhli, ale jejich šprým vyvolal o víkendu dostatečné množství tweetů k celkovému oslovení téměř milionu osob, dodala AFP.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím mohou uživatelé sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Má celosvětově kolem 320 milionů účtů. V Česku a na Slovensku ho podle odhadů odborníků využívá přes 300 000 uživatelů.

prycsnima ( 15. února 2016 23:33 )

 No a?I kdyby. Má nás zničit nějaký kámen nebo poblázněná Angela.

Zobrazit celou diskusi