Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miloval ji? Papežovy dopisy odkrývají „intenzivní“ vztah s filozofkou

Autor: mb - 
15. února 2016
15:00

Britská stanice BBC tvrdí, že viděla dopisy, které dokazují „intenzivní“ vztah papeže Jana Pavla II. (†84) k ženě jménem Anna-Teresa Tymieniecka (†91). Pokud šlo opravdu o vztah v pravém slova smyslu, tak byl čistě platonický. Dopisy nikde nenaznačují, že by nyní již sv. Jan Pavel II. porušil slib celibátu.

Přátelství mezi filosofkou Tymienickou a tehdy ještě kardinálem Wojtylou začalo v roce 1973, žena klerika kontaktovala kvůli filozofické knize, kterou Wojtyla napsal.

Jejich vztah se brzy přesunul z čistě akademické roviny do přátelské, žena ho někdy navštěvovala při odpočinku, ale i ve Vatikáně. BBC sice netvrdí, že katolický prelát porušil slib čistoty, ale některé dopisy údajně nesou „intenzivní“ otisk. Tak např. v září roku 1976 píše Karel Wojtyla Anně-Terese Tymienieckej: „Moje drahá Terezo, dostal jsem všechny tři dopisy. Píšeš mi, že se cítíš rozpolcena, ale já na tuto otázku nenalézám žádnou odpověď.“ Vyznala se snad vdaná žena z citů k muži zasvěcenému Bohu? Či snad ji trápila otázka duchovního charakteru?

Další dopis již ale může vyvolat otazníky i u skeptiků. „Už minulý rok jsem hledal způsob, jak vyjádřit slova »Náležím ti«. Konečně jsem před tím, než jsem opustil Polsko, našel způsob, jak to vyjádřit – škapulíř (náboženský předmět, většinou pruh látky, pozn. red.). To mi umožní tě cítit všude ve všech situacích, když jsi blízko i když jsi daleko,“ napsal Karel Wojtyla také v roce 1976.

Není to poprvé, co se objevují spekulace o tom, že zesnulý papež Jan Pavel II. mohl mít intimní vztah s nějakou ženou. Paní Tymieniecka však nebyla jediná žena, s kterou si papež dopisoval. Zda mezi vdanou Tymienieckou a mužem zasvěceným Kristu někdy přeskočila milostná jiskra, zůstane už navždy tajemstvím. Dopisy se údajně nacházejí v držení Národní polské knihovny, ale ta jejich vlastnictví zatím nepotvrdila.

Papež Jan Pavel II. zemřel v roce 2005, v roce 2014 byl prohlášen za svatého. Byl jedním z nejrychleji svatořečených papežů v dějinách katolické církve, papežský úřad zastával skoro 30 let.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi