Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lucembursko se navezlo do ČR: Nebuďte odpadlíky, přijměte uprchlíky

Autor: ČTK, mb - 
15. února 2016
14:05

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn (66) dnes varoval země visegrádské čtyřky (V4), aby se tváří v tvář migrační krizi nestaly „spolkem odpadlíků“. Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko se podle něj v minulosti samy dočkaly značné solidarity. V Praze je odpoledne mimořádný summit zemí V4 za účasti bulharského premiéra a makedonského prezidenta.

Pokud se Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko začnou izolovat, začne se v Bruselu velmi brzy diskutovat o tom, že by všichni, kdo se solidarity dočkali, měli solidaritu také prokazovat, uvedl Asselborn před začátkem dnešního setkání ministrů zahraničí členských zemí evropské osmadvacítky v belgické metropoli. To by podle něj mohlo mít neblahé důsledky.

„Nesmíme si zahrávat s tím, co drží Evropu pohromadě,“ uvedl Asselborn, jehož země v druhé polovině loňského roku předsedala Radě EU.

Už ráno Asselborn v rozhovoru poskytnutém německé televizní stanici ZDF uvedl, že neexistuje ani „visegrádské řešení“ ani „německé řešení“ migrační krize. „Existuje pouze evropské řešení, to musí všichni konečně pochopit,“ řekl. „Musíme realizovat to, na čem jsme se již dohodli,“ dodal. Asselborn vzápětí přiznal, že systém kvót zatím nefunguje.

Postoj zemí V4 vystrašil některé západní státy, obzvláště pak Německo, které sveřepě trvá na nuceném přerozdělování uprchlíků. Naše západní sousedy znepokojil již jen fakt, že se setkání uskuteční. Slovenský premiér Robert Fico (51) dokonce prohlásil, že Německo si u slovenského ministerstva zahraničí kvůli setkání stěžovalo.

V Praze v pondělí odpoledne probíhá mimořádný summit zemí visegrádské čtyřky, kterého se účastní i zástupci Bulharska a Makedonie. Přizvání Makedonie a Bulharska k debatě má vyjádřit solidaritu se zeměmi západního Balkánu. Ve čtvrtek a v pátek se bude v Bruselu konat summit EU. Migrace by měla být jedním z jeho ústředních témat.

Do Evropy loni dorazilo zhruba 1,3 milionu migrantů. Letos má podle odhadů dorazit podobně velké číslo.

pjotri ( 28. února 2016 14:22 )

No, tak za prve: nas odeslo X, ale v prubehu ca. 20 let a DO CELEHO sveta. za druhe: odesli z 95% lidi, kteri neco umeli a kteri se hned zapojili do prace a po zbytek sveho zivota platili v te, ktere, zemi dane. za treti: nasi uprchlici nikoho neznasilnovali a nekradli, naopak, byli VYHLEDAVANYMI odborniky podle hesla "ZLATY CESKY RUCICKY". Takze tvoje srovnani je naprosto, ale naprosto mimo misu.

petr130663 ( 15. února 2016 16:02 )

 To je pravda dockali jste se vsude znacne solidarity,vy jste vsude ale uprchliky to nechcete vsechny bych vas nahnal zpatky do sve zeme zajimave je ze vsude kde jste se nasrali vam cerni nevadi ale v cechach to vam vadi

dany222 ( 15. února 2016 15:35 )

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko se podle něj v minulosti samy dočkaly značné solidarity. O jaké solidaritě to mluvíte pane Asselborn ??????? „Musíme realizovat to, na čem jsme se již dohodli,“ : Vy jste se dohodli ale my ne !!!!!!

andorea ( 15. února 2016 15:18 )

V tom pseudoreferendu o vstupu do EU jsem byla proti. Sice je mi to k ničemu, ale nemusím se teď mlátit do hlavy, čemu jsem dopomohla...

prycsvladou ( 15. února 2016 15:01 )

 starej se o své malinké lucembursko a nem-rd-ej se do česka.nastěhuj si tam ten ksindl sám ty kuřbuřte

Zobrazit celou diskusi