Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stovky kamionů na hranicích. Rusko a Ukrajina si navzájem blokují cesty

Autor: ČTK, mb - 
15. února 2016
13:30

Ukrajinská vláda v pondělí rozhodla o pozastavení tranzitní dopravy ruských kamionů přes ukrajinské území. Kyjev svůj krok odůvodnil obdobným opatřením ruské vlády, která v neděli zakázala přejezd ukrajinských nákladních automobilů přes území Ruska. Na hraničních přechodech se podle médií hromadí stovky kamionů.

Ruské ministerstvo dopravy v odůvodnění svého zákazu v neděli uvedlo, že je reakcí na blokování ruských kamionů na západě Ukrajiny. Podle informací ruských médií brání přejezdu ruských vozidel ukrajinští nacionalisté v deseti ukrajinských oblastech.

Na hranicích mezi Ukrajinou a Polskem prý stojí přes 500 ruských kamionů, které se do Ruska vracejí z Evropské unie a nemohou vjet na ukrajinské území. Z těchto důvodů údajně sáhlo ruské ministerstvo k recipročnímu kroku a zakázalo přejezd ukrajinských vozidel přes území Ruska. Kyjev v pondělí odpověděl stejně.

Obě strany chtějí nepřehlednou situaci řešit až poté, co bude uvolněna blokáda uvězněných vozidel, z níž se vzájemně obviňují. Ukrajinská vláda odeslala do Moskvy protestní nótu kvůli „jednostrannému porušení pravidel Světové obchodní organizace (WTO)“ a požádala Rusko o vysvětlení. Kyjev je zároveň v kontaktu s členskými státy Evropské unie, s nimiž vzniklou situaci konzultuje.

„Tranzitní válka“ je projevem dlouhodobých sporů Ukrajiny a Ruska vyvolaných posílením obchodních a politických kontaktů Kyjeva s EU.

Prozápadní ukrajinská vláda po převratu z roku 2014 podepsala asociační smlouvu s EU, jejíž součástí je i smlouva o zóně volného obchodu, která letos vstoupila v platnost. Moskva na kroky ukrajinské vlády reagovala zákazem dovozu mnoha položek ukrajinského vývozu.

Situaci kolem tranzitní přepravy mezi Ukrajinou a Ruskem zkomplikovala i skutečnost, že 1. února vypršela mezivládní smlouva o nákladní přepravě uzavřená mezi Ruskem a Polskem. Protože obě strany se nedokázaly dohodnout na objemech přeshraniční kamionové dopravy, ruští autodopravci v minulých dnech volili náhradní trasy, mimo jiné právě přes Ukrajinu.

Zablokování této trasy vedlo k prudkému nárůstu ruské kamionové dopravy z Polska obchvatem přes Litvu a Bělorusko, kde podle agentury TASS čekají na odbavení stovky ruských nákladních aut. Litevští pohraničníci v pondělí varovali, že nejsou schopni novou situaci zvládnout.

Ministr hrozí informační bombou

Dění na Ukrajině komplikuje složitá vnitropolitická situace. Ministr vnitra Arsen Avakov (52) otevřeně pohrozil, že by mohl vládu v Kyjevě zlikvidovat. „Klidně bych mohl médiím sdělit informační bombu, její efekt by byl daleko větší než v případě demise Abromavičiuse,“ prohlásil.

Arsen Avakov tak narážel na rezignaci ministra ekonomiky a obchodu Aivarase Abromavičiuse (40), která vyvolala u Západu obavy o osud ukrajinských reforem. Informační bomba by dle Avakova „okamžitě zastavila podporu Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kyjevu. »Bombu« ale Avakov zatím neodpálí. „Nechci učinit kroky, jejichž důsledkem by byla ztráta podpory zahraničních partnerů. Některé věci je lepší řešit neveřejně,“ prohlásil Avakov.

asijo ( 15. února 2016 17:22 )

Na Ukrajinu měly být už dávno uvaleny přísné mezinárodní sankce.

75pedro ( 15. února 2016 14:13 )

 Jakou bombu, pane Avakove? To že se jednalo o puč vyvolaný západem přece všichni víme.

Zobrazit celou diskusi