Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Traktor přes cestu, tisíce naštvaných farmářů: Řeckem zmítají další protesty

Autor: ČTK - 
13. února 2016
15:17

Řečtí zemědělci v Aténách druhým dnem pokračují v protestech proti důchodové a daňové reformě, kterou chystá levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase. V Aténách v sobotu podle řeckého tisku panuje „stav obležení“. Do řecké metropole zatím dorazilo podle odhadů policie nejméně 15 000 zemědělců. Při pátečních střetech s policií bylo deset policistů lehce raněno, policisté použili slzný plyn.

K protestům se v sobotu připojily i komunistické odbory PAME. Tisícovky farmářů a členů tohoto odborového svazu kolem poledne pokojně demonstrovaly před řeckým parlamentem v Aténách a chtějí tam vydržet celý den. Večer se mají připojit i lidé pracující na volné noze. Vyzvaly je k tomu odbory právníků, lékárníků, notářů, prokuristů a dalších svobodných povolání.

Zemědělci svými traktory nadále blokují důležité silnice v celé zemi. Motoristé se proto musí pouštět do dlouhých objížděk.

„Tsipras nás obelhal. Slíbil, že už nebude další zátěž a teď zavádí nové daně a chce mít více peněz z důchodového pojištění,“ citovala agentura zemědělce, který si stěžoval v televizi.

Pro zemědělce plán vlády počítá s navýšením odvodů na důchodové pojištění ze sedmi na 20 procent. Kromě toho jim má být zvýšena daň z příjmu z 13 na 26 procent. Podobná navýšení se týkají i svobodných povolání.

„Ruce pryč od našich důchodů. Zemědělci jsou hnáni k bankrotu,“ skandovali dnes protestující.

V pátek se při protestech odehrály potyčky. Situace se uklidnila až večer, kdy se před parlamentem uskutečnila první velká manifestace zemědělců. Mnoho z nich tam přenocovalo ve stanech.

Zemědělci požadují odvolání reforem a zahájení jednání prakticky od nuly, říkají odboroví předáci. Reformy jsou však podmínkou pro další pomoc Řecku ze strany věřitelů. Tsipras opakovaně varoval, že bez reforem na důchody brzy nebude.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi