Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Přichází druhá studená válka,“ hřměl Medveděv. Může za to prý NATO

Autor: ČTK, mts - 
13. února 2016
12:51

Rusko destabilizuje Evropu a ohrožuje její bezpečnost. Severoatlantická aliance na to musí reagovat posílením své obrany, ale musí i jednat s Moskvou. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci to řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Zdůraznil, že NATO o konfrontaci s Ruskem nestojí. Ruský premiér Dmitrij Medveděv následně vyjádřil obavy, že hrozí nová studená válka.

„Rusko nyní destabilizuje evropský pořádek. NATO nehledá konfrontaci a nechce novou světovou válku, naše odpověď přesto musí být jasná a tvrdá,“ řekl Stoltenberg.

„NATO nyní prochází největším posílením za desítky let, abychom vyslali jasný signál a odstrašili jakoukoli hrozbu. Ne abychom vyvolali válku, ale abychom jí zabránili,“ uvedl.

Podle Stoltenberga se bude v Evropě konat víc vojenských cvičení NATO, zejména ve východní části aliance, a Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost na kontinentu. Aliance podle něj bude také pokračovat v rozvoji protiraketové obrany. „Nesdílím ale obavy, že jdeme vstříc konfrontaci s Ruskem,“ řekl generální tajemník.

Ruský premiér: Sklouzli jsme ke studené válce

Medveděv však obvinil alianci z toho, že záměrně poškozuje vztahy s Moskvou. „Politika NATO směrem k Rusku zůstává nepřátelská a neprůhledná. Zdá se, že jsme sklouzli k nové studené válce,“ řekl ruský premiér. Podle něj se navíc aliance myšlenkově stále pohybuje hluboko v minulosti, když se obává, že by Rusko mohlo rozpoutat jaderný konflikt.

Šéf NATO mluvil také o potřebě lepšího domlouvání se. „Abychom zajistili bezpečnost v Evropě, potřebujeme nejen víc obrany, ale také víc dialogu. Ty věci se nevylučují, ale vzájemně doplňují,“ řekl Stoltenberg. Podle něj je třeba, aby spolu NATO a Rusko nepřestaly mluvit a navzájem se informovaly o vojenských cvičeních.

A o potřebě dialogu mluvil i Medveděv. „Sice máme rozpory, ale ty nejsou tak velké jako před 40 lety,“ připomněl vyjednávání mezi tehdejším východním a západním blokem o uvolnění v Evropě a o omezení počtu jaderných zbraní. „Obnovení důvěry je velmi těžké a potrvá dlouho, ale je třeba s ním začít teď,“ řekl.

tgbg ( 13. února 2016 18:39 )

Jako obvykle ruský agresor obviňuje druhé. Známá to fašistická a komunistická propaganda. Rus je lhář, který lže a zamlčuje všechny zvěrstva, které páchá nebo je svádí na druhé. Rusko je v současné době největší světový agresor a uzurpátor. Dobře ví, že mu všechno projde, protože se každý bojí válečného konfliktu. Jediná spása před Rusem je spojit všechny zbývající státy do protiruské koalice a bránit světový mír společně.

mortyl ( 13. února 2016 15:15 )

 Rus mlčí a občas lže,Američan lže vždy a pokrytecky.Amík rozpoutá válku vyvolá chaos.To umí bezvadně a milióny mrtvých jsou vedlejší ztráty.Ve jménu svobody tý Americký kdy vám sledují email i mobil( NSA )a chtějí vás mít pod kontrolou.

mourovata.kocka ( 13. února 2016 13:56 )

Změnili titulek. Medveděva jsem nemyslela.

stenly29 ( 13. února 2016 13:50 )

Rus lže co jsem na světě. Kdo mu to žere hloupá trouba.

dumik ( 13. února 2016 13:42 )

 nikdy jsme nepatřili na západ, jsme střední Evropa, místo, kde se vlivy prolínají. Jinak má Medveděv pravdu, NATO , USA i EU vede parta snad zfetovaných cvoků, myslí si, že jejich agrese musí být přijímána s pokorou a u Ruska narazili. Jen doufám, že si NATo a jeho spojenci jako je islamismus vyvážející věrná Saudská Arábie a s ISIS kšeftující Turecko, přece jen rozmyslí otevřeně vejít do Sýrie bez legálního pověření vládou nebo OSN a naopak začnou konečně s Ruskem spolupracovat..

Zobrazit celou diskusi