Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o křesťany: Papež zahájí návštěvu Mexika, setká se s patriarchou Kirillem

Autor: ČTK - 
12. února 2016
07:17

Papež František se v pátek vydává na šestidenní návštěvu Mexika, jejímiž hlavními tématy budou násilí, chudoba a migrace. Cílem jeho cesty je též oživit chřadnoucí víru v zemi čítající druhou největší katolickou komunitu na světě (po Brazílii). Cestou do Mexika se papež na Kubě večer SEČ setká s ruským patriarchou Kirillem. Bude to první schůzka nejvlivnějších představitelů obou církví v dějinách.

S patriarchou Kirillem má František jednat o pronásledování křesťanů na Blízkém východě, ale například i o politické a sociální situaci na Ukrajině. Římskokatolická a pravoslavná církev se rozešly v 11. století. Tendence ke sblížení přerušil pád komunismu ve východní Evropě a obnovení náboženské svobody. Ruská pravoslavná církev vinila Vatikán ze snahy získat vliv v některých regionech prostřednictvím řeckokatolické církve.

První latinskoamerický papež František (původem z Argentiny) je třetí hlavou katolické církve, která do Mexika zavítá. První byl v roce 1979 Jan Pavel II., zatím poslední na jaře 2012 Benedikt XVI. Celkem jde o sedmou papežskou návštěvu této země.

František zahájí oficiální program v sobotu v mexické metropoli, kde se setká s prezidentem Enriquem Peñou Nietem a večer bude sloužit mši v bazilice Panny Marie Guadalupské. V pondělí zavítá do nejchudšího státu Mexika, Chiapasu, kde bude mít mši pro domorodé obyvatelstvo a vyhlásí tam dekret, který umožní sloužit mše v domorodých jazycích.

Návštěvu Mexika zakončí František oficiálně ve středu, kdy bude sloužit mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích s USA. Očekává se, že ji bude sledovat i na 50 000 lidí na druhé straně hranice v El Pasu. František chce tímto gestem protestovat proti xenofobii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi