Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Princ William oplakal přítele: Na pohřbu utěšoval rodinu zesnulého polárníka

Autor: lm - 
11. února 2016
22:46

Princ William (33) oplakal svého přítele. Následovník britského trůnu ve čtvrtek dorazil na pohřeb dobrodruha Henryho Worsleyho (†55), který zemřel při pokusu přejít Antarktidu. Šarmantní princ utěšoval na smutečním obřadu rodinu polárníka.

Prnc William dorazil na Worsleyho pohřeb oděný v tmavě modrém obleku s modrou kravatou. Hned po příjezdu vyjádřil upřímnou soustrast vdově po polárníkovi Joanně a jejich dvěma dětem Maxovi (21) a Alicie (19). Šarmantní princ smutnící vdovu láskyplně objal a poté se zúčastnil smutečního obřadu za svého dobrého přítele.

Britský dobrodruh Henry Worsley koncem ledna zemřel při pokusu přejít jako první člověk v dějinách sám bez asistence Antarktidu.

Bývalý vojenský důstojník za 71 dní ušel 1600 kilometrů a začal trpět vyčerpáním a dehydratací. Na cestě podle listu The Telegraph bojoval s mrazy až minus 44 stupňů Celsia, zrádným ledem a větrem. Pouhých 48 kilometrů před cílem zavolal o pomoc a nechal se převézt do nemocnice v Chile, kde podle rodiny v neděli zemřel.

"Byl to muž, který prokázal velkou statečnost a velké odhodlání. Ztratili jsme přítele, ale zůstane pro nás všechny zdrojem inspirace," uvedl v prohlášení britský princ William, který tento charitativní projekt zaštiťoval. Worsleyho pokus umožnil vybrat více než 130.000 liber (4,6 milionu Kč) pro zraněné vojáky prostřednictvím fondu Endeavour, který podporuje William s manželkou Kate.

Zobrazit celou diskusi