Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Barnevernet jim vzal děti. Teď se Norové pokoušejí deportovat i matku

Autor: mb - 
10. února 2016
17:40

Z Norska přichází další zpráva o zrůdném postupu tamních úřadů. Nejdříve vzal Barnevernet šťastnému manželskému páru děti, a když u soudu prohrál, Norové se rozhodli, že se „zbaví“ matky dětí. Tu chtějí deportovat, ale bez dětí. Nehledě na rozhodnutí soudu, děti Barnevernet prostě nevrátil, píše rumunský web. Český prezident Miloš Zeman (71) již před časem přirovnal praktiky Barnevernetu k chování nacistů.

 

Andrea Sorina z Rumunska a Roberto Cruz z Norska spolu tvořili šťastný pár. Nehledě na jejich sluchový handicap je spojovala láska a pár šťastně vychovával dva kluky ve věku 5 a 6 let. Jenže idylický život se jednoho dne změnil v peklo – děti ve školce řekly, že je někdy doma „mlátí“. To stačilo k tomu, aby norská sociálka okamžitě začala jednat – děti byly rodině odňaty v březnu 2014.

Zrůdná mašinérie

Do pohybu se dala zrůdná mašinérie Barnevernetu, proti páru byla vznesena dvě obvinění. Jedno ze zanedbání dětí, druhé z násilí na dětech. První obvinění bylo vyvráceno, když soud v lednu 2015 rozhodl, že nebyly důvody pro to, aby byly děti odebrány z rodiny. V druhém případě soud nižší instance v říjnu 2015 odsoudil rodiče k pěti měsícům vězení a pokutě 3 tisíc norských korun (zhruba 8,5 tisíc Kč).Přestože se rodiče proti rozsudku odvolali, norské úřady začaly velmi rychle jednat. Maminka hochů dostala 2. února 2016 vyrozumění o „zahájení deportačního procesu“. V dokumentu Norsko bezmocnou mámu od dětí informovalo, že „cizinec s legálním pobytem může být ze země vyhoštěn v zájmu zajištění veřejného pořádku. Deportace může být provedena, pokud jsou zjištěny skutečnosti, které představují opravdovou, okamžitou nebo dostatečně závažnou hrozbu pro soužití ve společnosti.“

Celé to podle Rumunů působí dojmem, že se Norsko jednoduše rozhodlo „zbavit se nepohodlné mámy“, která nechce vzdát boj o své děti. Andrea Sorina a Roberto Cruz nejsou jediným párem, kterým Barnevernet ztěžuje život. Podobnou zkušenost mají tisíce rodin.

Temná historie Barnevernetu sahá přitom již do 40. let minulého století. Tisíce lidí, kteří se stali oběťmi norského systému v letech 1945–1980, požadovaly finanční odškodnění za fyzické, sexuální či psychické násilí, které musely přetrpět. V roce 2010 byly tyto oběti odškodněny částkou v přepočtu zhruba 5,3 miliardy Kč.

Další případy kontroverzního postupu Barnevernetu najdete zde.

rumungro ( 10. února 2016 23:13 )

Nejezděte tam zneužívat dávky a nic se vám nestane!Krávy.

bum-bec-bum ( 10. února 2016 21:53 )

Budeš mluvit jinak, až dojde na tvé vnuky. Nemysli si, že lidé nevědí jak to tam chodí. Možná, že tvá rodina bydlí někde, kde se se sociálkou dá ještě mluvit, ale jsou okrsky, kde je více dětí v péči než u rodičů. To přeci není normální. Pokud je ten systém tak úžasný proč vůbec odebírají děti rodinám. Proč nejsou schopny rodinám pomoci natolik, aby je nemuseli odebírat. Prostě jen kecáš a sama nemáš ani páru.

bum-bec-bum ( 10. února 2016 21:49 )

Anka, ty jsi nesmírná kráwa, kdyby se to stalo tvým dětem, tak co? Ty asi ani nevíš, že těm dětem se u těch pěstounů nedaří dobře, jenže to už barnavernet nezajímá. Ty nemáš ani páru jak to tam je a četlas co museli platit dětem, které odcizili rodině? Víš kolik dětí je psychicky naprosto dole. Tohle je mašinerie, to je opravdu fašismus a ty příjdeš a plácneš tady takovou hovadinu. Stát tam vychovává psychopaty. Anka máš vymytý mozek? Víš vůbec ty prdko hloupá, že nikdo ty pěstouny pak už nekontroluje a dítě je vlastně bez ochrany????? Tam nesmí být dítě dítětem, tam je dítě bráno jako dospělý člověk, žádné mazlení, žádné pohlazení. Prostě studení jak psí čumák. A ty si dovolíš napsat takovou debilitu. Holka tobě chybí opravdu vzdělání. Styd se.

sona15 ( 10. února 2016 21:12 )

 pani ljubaa me pobavila. Zila jsem v zahranici, tuto problematiku znam dobre. Vy mate vnoucata v zahranici a reknete sama, hypotetickypokud by byla odebrana, prijala byste jako fakt, ze uz se s nimi nebudete emet vidat a nebudou soucasti vaseho zivota, protoze zijete jinde? Chtela bych videt babicku s dedou, kteri by se s tim smirili, ze byli takto vyskrtnuti ze zivota svych vnoucat.

ljubaa ( 10. února 2016 20:13 )

Děti v Norsku narozené jsou v Norsku doma, tak proč by se jich někdo ptal... citi se a jsou doma v Norsku. Zvláště když mluvi norsky...mají tam kamarády a školu ...v Česku nikdy nežili, tak proč i kdyby se jich někdo ptal kde chtějí žít, tak proč by měli volit zemi kde mají sice předky, ale neznají to tam... toto je názor lidi, co neznají problematiku rodiny žijící v zahraničí

Zobrazit celou diskusi