Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivé záběry z německého vlaku smrti: Po čelní srážce byla všude krev a zranění!

Autor: lm, ČTK - 
10. února 2016
15:03

Zkrvavení a vyděšení pasažéři leží na zemi a snaží se pochopit, co se právě stalo. Na veřejnost se dostalo video natočené jedním z cestujících krátce po úterní čelní srážce vlaků v Bavorsku, při které zemřelo 10 lidí. Upozorňujeme, že tato nahrávka není pro slabé povahy!

Děsivou nehodu natočil nigerijský elektroinženýr Joe Adediran, který jel jedním z vlaků do práce. „Vlak začal zničehonic prudce brzdit. Byla to nouzová brzda. Myslel jsem si, že před něj možná vběhlo zvíře nebo něco podobného. Asi o dvě až tři sekundy později se ozvala rána, která zněla jako kolize. V ten okamžik zhasla světla a všude byla tma,“ popisuje pasažér v rozhovoru s britskou stanicí BBC.

Joe proto vytáhl telefon a spustil nahrávání, aby si v potemnělém vlaku posvítil alespoň diodou. „Všude byla krev,“ vzpomíná Joe, který pomáhal zraněným cestujícím z podlahy zpět na nohy. „Viděl jsem i mrtvého na podlaze,“ uvádí. Šokující video s drastickými záběry naleznete pod článkem, ale upozorňujeme, že nahrávka není vhodná pro slabší povahy.

Video Děsivé záběry z jednoho z nabouraných vlaků - Liveleak
Video se připravuje ...

Při nehodě vlaku zemřelo 10 lidí

Úterní čelní srážka vlaků v Bavorsku si vyžádala deset obětí. Bilance je konečná a nikdo další se nepohřešuje, uvedl mluvčí policejního ředitelství v Rosenheimu. Podle něj také nikdo z asi 80 zraněných není v ohrožení života.

„Je to pro nás všechny velmi těžká chvíle,“ řekl viditelně pohnutý bavorský premiér Horst Seehofer, který dopoledne navštívil místo nehody. Bavorsko truchlí a naše myšlenky jsou s oběťmi a s jejich příbuznými. A samozřejmě doufáme, že se zranění dokážou zotavit,“ uvedl. Poděkoval také zasahujícím záchranářům, kteří podle něj zvládli těžký úkol velmi dobře.

Nehoda se stala v úterý ráno u městečka Bad Aibling asi 50 kilometrů jihovýchodně od Mnichova, a to na lokální trati mezi Holzkirchenem a Rosenheimem. Několik vagonů po nárazu vykolejilo.

Příčina neštěstí zatím není známa. Podle zdroje agentury DPA se ale na základě prvních výsledků vyšetřování zdá pravděpodobné, že šlo o lidské selhání. Německá média spekulují o tom, že výpravčí vypnul zabezpečovací systém, který automaticky zastaví vlak, pokud vyjíždí ze stanice na červenou, protože chtěl umožnit průjezd zpožděného vlaku.

Zobrazit celou diskusi