Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přiznalo Turecko plán invaze do Sýrie? Hizballáh varuje, že „otevře brány pekla“

Autor: mb - 
10. února 2016
13:17

Přiznalo Turecko ústy svého premiéra přípravu na vyslání jednotek do Sýrie? Rusko nedávno obvinilo Ankaru z chystané invaze, Ankara to tehdy kategoricky odmítla. Ochotu vyslat armádu do Sýrie signalizovaly i další státy v regionu. Libanonský Hizballáh mezitím varoval, že pokud na Sýrii jednotky zaútočí, „otevře brány pekla“.

„Splatíme náš historický dluh. Naši bratři z Aleppa bránili naše města Sanliurfa, Gaziantep, Kahramanmaras. Nyní budeme bránit hrdinné Aleppo. Celé Turecko podpoří obránce,“ prohlásil premiér Ahmet Davutoglu (56) na zasedání Strany spravedlnosti a rozvoje, která se svými 317 poslanci dominuje v 550členném tureckém parlamentu.

Když premiér Davutoglu zmínil podporu »bratrů z Aleppa«,  měl na mysli první světovou válku, kdy na jedné straně stála Osmanská říše spolu s Německem a Rakousko-uherské císařství, na straně druhé Rusko, Francie, Británie a další spojenci. Válka však skončila pro Osmanskou říši katastrofou. Když turecký vojenský vůdce Enver Paša v roce 1914 zaútočil se stotisícovou armádou u obce Sarikamish na početně slabší Rusy, byl drtivě poražen. V bitvě přišel o 85 procent svých jednotek. Prohru svalil na Armény, což dalo základ pro zahájení arménské genocidy. Samotná Osmanská říše po válce přestala existovat.

Rusko zhruba před týdnem oznámilo, že má „vážné důvody“ se domnívat, že Turecko chystá invazi do Sýrie. To tenkrát Ankara kategoricky popřela. Nynější prohlášení Davutoglua však naznačuje, že Turci invazi do Sýrie možná opravdu chystají.

Podle analytiků Ankara nelibě nese skutečnost, že syrská armáda za podpory ruského letectva činí v poslední době pokroky. Turecko totiž trvá na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada (50) a podporuje tzv. rebely. Damašek i Moskva však rebely označují za teroristy.

Ochotu vyslat jednotky do Sýrie v rámci „protiteroristické koalice“ oznámila např. Saúdská Arábie i Spojené arabské emiráty. Před takovým krokem však varovalo militantní šiítské hnutí Hizballáh. „Pokud vyšle Saúdská Arábie na území Iráku nebo Sýrie jednotky, před saúdskými vojáky se otevřou brány pekla,“ stojí v prohlášení Hizballáhu.

Zobrazit celou diskusi