Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sekery, nože a obušky: 14 lidí ve Švédsku chystalo útok na uprchlíky

Autor: ČTK, sou - 
9. února 2016
18:10

Čtrnáct lidí podezřelých z přípravy útoku na ubytovnu pro žadatele o azyl zadržela v pondělí nedaleko Stockholmu švédská policie. Informovala o tom dnes agentura AP. V jejich vozech našli policisté různé druhy zbraní, střelné mezi nimi prý ale nebyly.

Podezřelí byli zadrženi v pondělí večer u Nynäshamnu, asi 60 kilometrů jižně od švédské metropole. V jejich autech policisté našli mimo jiné obušky, nože, železné tyče a sekyry. Terčem plánovaného útoku údajně mělo být azylové zařízení v Nynäshamnu na pobřeží Baltského moře. 

Policejní mluvčí Lars Byström se k totožnosti zadržených dnes odmítl vyjádřit, podle švédského rozhlasu šlo ale o Poláky, pravděpodobně členy krajně pravicové skupiny. Podle serveru The Local jsou všichni zadržení cizinci, i když někteří z nich ve Švédsku dlouhodobě žijí a pracují. Policie zadržené muže viní z násilného útoku a žhářství ve fázi přípravy. Další podrobnosti mluvčí Byström nesdělil. 

Švédsko s 9,8 miliony obyvatel loni přijalo více než 163 tisíc žadatelů o azyl. Zhruba 35 tisíc žádostí podaly děti mladší 18 let, které přišly bez doprovodu rodičů. 

Na konci ledna švédská policie požádala vládu, aby posílila její stav o dalších 4100 žen a mužů. S pomocí nových kolegů chtějí policisté zesílit především ostrahu ubytoven pro azylanty, kde podle šéfa švédské policie Dana Eliassona zasahují hlídky stále častěji, a chybí proto na jiných místech.

Do Švédska přišlo za čtyři měsíce 35 tisíc migrantů v dětském věku. Bez rodičů nebo jiného doprovodu: