Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papež naštval Merkelovou: Kvůli proslovu mu dokonce volala

Autor: mb - 
9. února 2016
17:24

Papež František (79) poskytl rozhovor italským médiím a prozradil, že mu kvůli proslovu v Evropském parlamentu volala rozzuřená německá kancléřka Angela Merkelová (61). Kancléřku naštvalo to, že nejvýše postavený biskup katolické církve přirovnal Evropu ke „staré, neplodné ženě“.

Papež navštívil Evropský parlament v listopadu roku 2014 a pronesl projev, za který sklidil bouřlivý potlesk europoslanců. František ale nyní prozradil, že ne každému se jeho řeč zamlouvala, kvůli proslovu mu osobně zavolala Angela Merkelová.„Byla trochu naštvaná, protože jsem přirovnal Evropu k neplodné ženě, neschopné rodit děti. Zeptala se mě, zda si opravdu myslím, že je Evropa neschopná mít děti. Řekl jsem jí, že může, protože Evropa má silné a hluboké kořeny. V nejtěžších chvílích (historie) dokázala vždy najít nečekané síly,“ prozradil papež italskému listu Corriere della Sera.

I když papež nemyslel svůj výrok doslovně, faktem zůstává, že mnoho evropských zemí má velmi nízkou porodnost. To mimo jiné ohrožuje např. důchodový systém. Někteří politici proto masovou migraci vítají jako „řešení“ současných problémů. Sociálně konzervativní politici kontrují tím, že by se spíše měla podporovat rodinná politika.

Nadějné Rusko, Západ by se měl zamyslet

Papež se má sejít již tento pátek s hlavou ruské pravoslavné církve Kyrilem. Jedná se o historické setkání, které mnozí vnímají jako první krok k usmíření mezi katolickou a pravoslavnou církví, které se rozdělily v 11. století při tzv. Velkém schizmatu. Papež se nechal slyšet, že „Rusko má mnoho co nabídnout“, zároveň zkritizoval Západ: „Před intervencí měla Libye jednoho Kaddáfího, dnes jich má padesát. Západ musí být sebekritický,“ řekl papež a dodal, že západní intervence na Blízkém východě a tzv. arabské jaro „byly risk, za který se platí vysoká cena“.

K překvapivému setkání hlav katolické a pravoslavné církve přispěla podle komentátorů i katastrofická situace křesťanů na Blízkém východě. Jak katolíci, tak pravoslavní se shodují na tom, že se de facto jedná o genocidu.

Digitt ( 14. února 2016 22:36 )

To zle pochopila. On nemyslel Evropu, ale Merkelovou...

tesarl ( 10. února 2016 09:21 )

prvosienka ( 9. února 2016 21:25 )

takzvaní metrosexuáli..vyholení,nakérkovaní,nemakčenkovia

montevideo ( 9. února 2016 20:20 )

Ať se Merkel radši postará o své hosty. Nějaké nové selfíčko by to chtělo !

pekaaaros ( 9. února 2016 20:02 )

"Evropa má silné a hluboké kořeny. V nejtěžších chvílích (historie) dokázala vždy najít nečekané síly,“ prozradil papež italskému listu Corriere della Sera. Jenže to byli v hlavním společenském proudu chlapi. Dnes to jsou nagelovaný pozérský "holčičky" na antidepresivech fotící si selfíčka. To je prototyp chlapce EU. Bohužel. a jestli mi nevěříte, nemusíte do tý Evropy ani jezdit. Stačí si v létě za pěkného dne stoupnout na Staromák a sledovat ty průvody turistů a mladých mužů v nich. 99 % přesně tenhle typ klukoholky, co se rozbrečí při narážce typu "máš vrásky".

Zobrazit celou diskusi