Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Láska v čase války: Svatební momentky ze zničeného syrského města Homs

Autor: ČTK, mb - 
9. února 2016
14:32

Syrský fotograf Jafar Meray na svých snímcích dokazuje, že láska kvete v každé době – i uprostřed brutálního konfliktu, který si za pět let vyžádal 250 tisíc lidských životů. Ve svém nejnovějším projektu zachytil syrský pár, který si řekl své »ano« uprostřed trosek města Homs.

Fotky vznikly 5. února a je na nich zachycen voják syrské armády Hassan Youssef (27) a jeho skoro o deset let mladší nevěsta Nada Merhi (18).

Tentokrát však svatebního fotografa Jafara doprovázel jeho kolega Joseph Eid z agentury France-Presse a snímky okamžitě otiskla světová média.

Homs bylo kdysi vzkvétající město, ale brutální syrský konflikt z něj udělal město duchů. Město roku 2011 ovládli tzv. rebelové, ale syrská armáda ho v roce 2015 získala zcela zpět pod svou kontrolu.

V občanské válce v Sýrii proti sobě od počátku v březnu 2011 stojí jednotky syrské armády věrné legitimnímu prezidentovi Asadovi (50) a různé opoziční ozbrojené skupiny, z nichž nejsilnější je radikální sunnitská organizace Islámský stát, která má pod kontrolou přes polovinu země.

Poměr sil ve prospěch syrské vlády přinesla až ruská intervence v Sýrii, Moskva bombarduje jak Islámský stát, tak i tzv. rebely.

Syrský fotograf Jafar Meray fotí svatby na neobvyklých místech již delší dobu. Na svých facebookových stránkách má např. svatební fota ze zničeného kostela. A proč fotí svatební veselí uprostřed zničených měst? „Chci ukázat, že život je silnější než smrt,“ říká Jafar.

djaba ( 9. února 2016 21:55 )

To si děláte prču ne , nemá ten chlap toho oblečení příliš na sobě ?

Zobrazit celou diskusi