Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němci vytáhli těžký kalibr: Na uprchlíky se valil nacistický tank

Autor: mb - 
9. února 2016
10:27

Karnevalový průvod v Bavorsku se zvrhl podivným směrem. V městečku Steinkirchen bei Pfaffenhofen se totiž v průvodu objevila maketa nacistického tanku s protiuprchlickými nápisy. Policisté nyní zkoumají, zda se náhodou nejedná o trestný čin „podněcování k rasové nesnášenlivosti“. Tvůrci makety se ale brání, prý šlo o nadsázku, proti utečencům nebrojí.

Po silnici si to majestátně valil tank Tiger, který používali nacisté ve 2. světové válce. Bok tanku zdobil rovnoramenný kříž, tzv. Balkenkreuz, který tehdy používal wehrmacht, a maketa byla doplněna protiimigrantským nápisem: „Obrana proti uprchlíkům.“

V průběhu samotného průvodu tank příliš pozornosti nevzbudil, ale jakmile začaly fotografie kolovat internetem, nastal poprask. „Chápu, že šlo o karneval, ale v tomto případě zašli příliš daleko. Nevidím v tom žádnou ironii, někteří lidé si tak mohli myslet, že je vzkaz myšlen vážně,“ rozčiloval se na sociální síti Facebook německý herec Florian Simbeck (44).

Organizátoři, kteří přišli s nápadem tanku, se ale brání: „Naše společenství není pravicové, policie před začátkem průvodu náš tank viděla a nic špatného na něm neshledala,“ říká Tobias Winkelmeir ze spolku, který maketu tanku vyrobil.

Policie ovšem mezitím změnila názor, nyní prověřuje, zda nápisy na tanku náhodou „nepodněcují k rasové nesnášenlivosti“ či se nejedná o „extremismus“.

Nejednalo se přitom o jediný karnevalový výtvor, který se pohyboval na hraně dobrého vkusu. Ve spolkové zemi Durynsko pro změnu do ulic vyrazila lokomotiva s nápisem „Balkánský expres – přichází mor“. Dalším kontroverzním počinem byla ponorka, jež nesla nápis, který by se dal volně přeložit jako „Raději byste měli bojovat za svou zemi než prackami osahávat ženy.“