Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Volební boj v USA: Bude mít Trump větší štěstí než minule? Čísla mu přejí

Autor: ČTK, mts - 
8. února 2016
21:21

Primárky v americkém státě New Hampshire slibují v úterý dramatický souboj, alespoň tedy na republikánské straně a přinejmenším o druhé místo. Shodují se na tom analýzy posledních průzkumů voličských preferencí. Zatímco ankety stále ukazují na vítězství Donalda Trumpa, pořadí za ním je nejasné.

Pokud Trump v New Hampshire nezvítězí, bude to obrovský šok, napsal list Politico. I když jeho podpora klesá, před protikandidáty si stále udržuje dvouciferný náskok. Realitní magnát má podporu zhruba 30 procent republikánských voličů.

Za ním se podle průzkumů seřadila skupina kandidátů, které dělí jen minimální rozdíly. John Kasich, Marco Rubio, Jeb Bush a Ted Cruz mají podporu mezi 12 a 14 procenty. S pěti procenty zaostává Chris Christie.

Poměr sil mezi dvěma demokratickými kandidáty se podle průzkumů mění jen mírně. Bernie Sanders, který se při minulém hlasování v Iowě na svou soupeřku Hillary Clintonovou překvapivě dotáhl, má v New Hampshire podle průzkumu Massachusettské univerzity podporu 56 procent demokratických voličů, zatímco jeho soupeřka 40 procent.

Clintonová, jejíž podpora se v posledních dnech o několik procentních bodů zvýšila, získala vlivnou stoupenkyni v osobě bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové. Podle ní ženy, které v hlasování nepodpoří ženu, tedy Hillary Clintonovou, mají zaručeno „speciální místo v pekle“.

Clintonová je nespokojená. Změní štáb

Clintonová zároveň oznámila, že je nespokojená s prací svého volebního štábu a chce po primárkách v New Hampshire změnit jeho složení i strategii. Uchazečka o demokratickou nominaci do souboje o prezidentský úřad podle předpokladů v úterním hlasování v New Hampshire prohraje s protikandidátem Berniem Sandersem, celostátně nad ním ale v průzkumech vede.

Clintonová svou volební taktiku koordinuje s manželem Billem, bývalým americkým prezidentem. S dosavadním průběhem kampaně jsou prý tak nespokojeni, že chystají změny. Zdrtil je podle amerického listu hlavně výsledek nominačního souboje v Iowě, kde favorizovaná Clintonová porazila svého levicově orientovaného soupeře Sanderse jen velmi těsně.

Clintonovi chtěli původně volební strategii upravit až po primárkách v Jižní Karolíně a Nevadě, ale dosavadní průběh je přesvědčil, že zasáhnout je třeba ihned. List Politico s odvoláním na informované zdroje tvrdí, že spíš než vyhazov některých osob čeká volební tým doplnění o nové lidi. Zapotřebí je prý prozíravější strategie. „Zatím žádná panika, ale je nutno upravit tyto problémy okamžitě,“ citoval list zdroje z volebního štábu.

Bývalá první dáma chybovala v tom, že neurčila ústřední osobu odpovědnou za hlavní linii volební kampaně a připustila překrývání pravomocí a chaotické rozhodování. Výsledkem jsou zmatená poselství voličům. Nynější prezident Barack Obama ve svých dvou vydařených kampaních takovou chybu neudělal, a výsledkem byla soustředěně vedená kampaň utvářená s vědomím krátkodobých a dlouhodobých plánů, napsal list Politico.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi