Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Desítky tisíc Syřanů trpí,“ je zděšená Merkelová. Rusku poslala ostrý vzkaz

Autor: bru/ČTK - 
8. února 2016
15:37

Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem v Ankaře ostře kritizovala Rusko a syrský režim kvůli náletům na syrské město Halab. Uvedla to dnes agentura DPA. Turecko a Německo se také dohodly, že neprodleně zahájí společnou akci na pomoc syrským uprchlíkům, kteří se po ofenzivě na Halab z minulého týdne nahromadili u tureckých hranic. Německo poskytne technickou pomoc a Turecko záchranné složky pro mimořádné události.

Za poslední dny jsme zděšeni a šokováni utrpením desítek tisíc lidí při bombových útocích, a také bombovými útoky, které přicházejí z ruské strany,“ řekla Merkelová s odkazem na bombardování Halabu.

Na 30 000 syrských uprchlíků se nahromadilo u turecké hranice, když minulý týden utekli před ofenzivou jednotek syrské vlády a Ruska proti opozičním silám v oblasti Halabu. Ankara v předchozích dnech přijala asi 15 000 uprchlíků, pak hranice uzavřela a údajně pouští jen nemocné a zraněné. Turecko už přijalo na 2,7 milionu Syřanů, kteří prchají před občanskou válkou.

Spolková kancléřka dnes přijela do Turecka jednat o plnění dohody mezi Ankarou a Evropskou unií o zbrzdění proudu běženců směřujících na starý kontinent. Odpoledne se setká ještě s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Davutoglu po jednání s Merkelovou prohlásil, že příští týden bude EU informovat, na které projekty použije tři miliardy eur (81 miliard Kč) z unijních peněz. Tyto peníze Brusel Ankaře slíbil koncem loňského roku výměnou za posílení spolupráce na snížení počtu uprchlíků, kteří právě přes Turecko směřují do Řecka a pak dál do Evropy. Do Německa jich loni přišlo na 1,1 milionu. Kromě peněz EU Turecku, dlouholetému kandidátovi na členství v EU, slíbila intenzivnější přístupové rozhovory a zjednodušení vízového styku.

Merkelová se dnes s Davutogluem také shodla, že budou oba prosazovat nasazení jednotek NATO v boji proti pašerákům lidí v moři mezi Řeckem a Tureckem. O této otázce by měli hovořit ministři obrany Severoatlantické aliance na svém nadcházejícím zasedání. V této souvislosti hovořili Merkelová s Davutogluem o zlepšení spolupráce pobřežních stráží Turecka a Řecka a o lepší ochraně hranic agenturou Frontex.

Merkelová také oznámila, že se s Davutogluem dohodli na posílení bilaterální spolupráce obou zemí v boji s organizovanými skupinami pašeráků lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 9. února 2016 16:52 )

Merkelová by už měla zavřít hubu. natahala do Evropy hnusné, odporné násilnické ,lenivé muslimy a dovolí si kritizovat Rusko. Ona je vinná, že ti odporní násilníci si dovolují na evropské ženy, kradou, dělají všude bordel. Stěhování muslimů má domluveno s USA ( za co, nevíme),aby amíci dobývali naftu a jiné bohatsví z afrických zemí a Turci jsou jim nápomocnía ještě hrabou "pomc". Proč si mladí muslimáci nebojují za své území ?

joudajoudovy ( 9. února 2016 09:34 )

zdeseni merkel - nic noveho. toto tu bylo jiz vloni a v co se jeji porozumeni zvrhlo? enderacka soudruzko, je cas jit od valu.... cesi na vlastni kuzi zazili nasledky pokusu chemika kalouska a nyni si s celou evropou hraje dalsi vedecka pracovnice. jako doktorant fyziky, mela by znat zakladni princip akce a reakce. mozna, tato steroidy nabita muzatka ma jine uvazovani.

tgbg ( 9. února 2016 09:21 )

Rusko a jeho podpora diktátora Asada a ruské bezhlavé bombardování hlavně civilistů to je pravá příčina masového exilu Syřanů do Evropy. Rusáci si evidentně chtějí Sýrii anektovat.

jarypadlo ( 9. února 2016 08:54 )

Andělko,rozpomeň se na učení velkého stratéga a udělej Blitzkrieg místo de.mentos vzkazů pro Putina.

marais ( 9. února 2016 08:42 )

SORRY,TU VÁLKU V SÝRII Rusko nezačalo...a pokud bojujete proti teroristům se samopaly v ruce , tak to asi BEZ ZTRÁT NEPŮJDE! PROČ WERMACHT NEZAJISTÍ MÍR V SÝRII SÁM ?

Zobrazit celou diskusi