Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Syrský ministr varuje: Neútočte na Sýrii, vrátíte se domů v rakvích

Autor: ČTK, mb - 
8. února 2016
18:30

Syrský ministr zahraničí Walid Muallem (75) varoval, že kdokoliv podnikne invazi do Sýrie, „vrátí se domů v dřevěných rakvích“. Reagoval tak na vyjádření Saúdské Arábie, že je „připravena vyslat do Sýrie jednotky“. Podle Ruska na Sýrii hodlá zaútočit i Turecko.

„Jakákoliv pozemní intervence v Sýrii bez souhlasu syrské vlády bude považována za agresi, které se musí postavit každý Syřan. S politováním oznamuji, že se (útočníci) vrátí domů v dřevěných rakvích,“ prohlásil syrský ministr zahraničí Walid Muallem na tiskové konferenci v Damašku.

Ruská armáda minulý týden dala najevo, že má „vážné důvody“ se domnívat, že se Turecko připravuje k „vojenské intervenci“ v Sýrii. Zdůvodnila to množstvím tureckých vojáků a vojenského materiálu na turecko-syrské hranici a také tureckým odmítnutím požadavku Moskvy vyslat nad území ruské průzkumné letadlo v rámci dohody Otevřené nebe. Ankara ruské obvinění z chystané invaze do Sýrie odmítla.

To saúdskoarabský generál Ahmad Asírí byl ohledně invaze do Sýrie daleko otevřenější: „Království je připraveno se podílet na jakýchkoliv pozemních operacích v Sýrii, na nichž by se koalice proti islámskému státu dohodla.“ K Saúdské Arábii se v neděli přidaly Spojené arabské emiráty, které sdělily, že jsou v rámci mezinárodní koalice připraveny vyslat pozemní síly do Sýrie.

Konflikt v Sýrii trvá již pět let, a přestože islamisty bombardovala spojenecká letadla vedená koalicí USA, k žádnému výraznému pokroku nedošlo. Poměr sil zvrátilo až ruské zapojení do konfliktu. Moskva bombarduje jak islamisty, tak i tzv. umírněné rebely, které legitimní vláda v Damašku považuje za teroristy.

„Ať se vám to líbí nebo ne, díky úspěchům našich ozbrojených složek jsme na cestě ukončit konflikt,“ prohlásil syrský ministr zahraničí Muallem.Podle vojenského experta Andrease Kriega, který sídlí v Londýně, to ale nejsou dobré zprávy.  „Turecko a Saúdská Arábie musejí zvrátit poměr sil v terénu a vrátit rebely do sedla,“ soudí expert.

rumungro ( 9. února 2016 01:15 )

Konečně jsem si přečetl vyvážený článek.//Iránci,ale především Rusové podporují na Středním východě jediný stát,který tam má demokratickou ústavu.Je nepopiratelnym faktem,že jediní Rusové tam jsou ve shodě s mezinárodním právem.Putin bude bránit Sýrii i kdyby měla vypuknout 3.světová.

charles009 ( 8. února 2016 20:58 )

doted si neporadil ani s 30 tisicema ubohejch islamistu...dostane na prcku)

milda47 ( 8. února 2016 20:16 )

má pravdu,předsedo

Zobrazit celou diskusi