Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pusťte ho na svobodu.“ Fajádova rodina protestuje proti jeho zatčení Libanonci

Autor: ČTK - 
8. února 2016
14:34

Rodina Libanonce Alího Fajáda, který byl zřejmě součástí výměny za pětici Čechů zadržovaných v Libanonu, v pondělí protestovala proti jeho zadržení v jeho vlasti. Podle serveru Naharnet uspořádali jeho příbuzní a stoupenci protest v Bejrútu a žádají, aby byl Fajád propuštěn na svobodu.

Alí Fajád je znám v Libanonu také pod jménem Alí Amín. Podle serveru byl zadržen v libanonské metropoli minulý týden, kdy byl propuštěn v ČR na svobodu.

Protest proti zadržení Fajáda se konal před bejrútským palácem spravedlnosti. Fajád se minulý týden podle libanonských zdrojů dostal na svobodu v Česku díky dohodě, která umožnila propustit Čechy, kteří byli zadrženi v údolí Bikáa loni v červenci. Zpět do ČR odletěli 4. února.

Fajád a další dva muži byli v Česku ve vazbě od dubna 2014 a čelili obvinění ze spolupráce s teroristy. O Fajádovo vydání, které povolil soud, požádaly Spojené státy, kde mu hrozí až doživotí. Američané tvrdí, že Fajád a jeho spolupracovníci chtěli prodat kokain a zbraně americkým vládním agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Americký velvyslanec v Praze označil rozhodnutí ČR Fajáda do USA nevydat za šokující.

Prezident Miloš Zeman v pondělí řekl, že podpořil vydání Fajáda libanonským úřadům, ne únoscům, a že pokud chtějí Spojené státy žádat o Fajádovo vydání, mají žádat libanonské úřady. 

Vše o Fajádovi ZDE

Zobrazit celou diskusi