Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zisky obřích korporací mají být veřejné. EU chce zatnout tipec daňovým únikům

Autor: ČTK, mb - 
8. února 2016
14:59

Evropská komise připravuje návrh, který má zastavit nekalé praktiky globálních korporací, které okrádají stát na daních. Řešením má být absolutní transparentnost, nadnárodní společnosti by měly podle chystaného návrhu zveřejňovat své hospodářské výsledky v každé zemi EU. Skrývání zisků v daňových rájích by tak mělo být už minulostí.

Podle britských médií už nadnárodní společnosti nebudou moci skrývat před veřejností své zisky. Zákon přinutí společnosti zveřejnit nejen své zisky v jednotlivých zemích, ale i kolik zaplatily na daních. „Pravděpodobně se to bude týkat všech společností, nejen těch evropských,“ prozradil nejmenovaný zdroj. Návrh nové legislativy má být představen v dubnu.

Italská policie před pár dny obvinila americkou internetovou společnost Google z daňových úniků ve výši 227 milionů eur (6,1 miliardy Kč). Google v posledních letech čelí kritice kvůli tomu, že většinu zisků, jichž dosahuje v Evropě, přesouvá přes své irské ústředí na Bermudy. K podobným praktikám se prý uchylují i další nadnárodní korporace.

Nespravedlivé, říkají Američané

Krok Evropské komise se nejspíše nebude líbit USA. Už v lednu 2016 Robert Stack z amerického ministerstva financí obvinil EU, že prý nejedná „spravedlivě“ s americkými společnostmi: „Jsme znepokojeni faktem, že se Evropská komise zaměřuje především na americké firmy,“ řekl tehdy úředník. Podle EU totiž existuje důvodné podezření, že Apple, McDonald´s, Amazon či Starbucks uplatňovaly právní a účetní kličky, které jim umožňovaly platit směšně nízké daně.

Podle některých kritiků však ani nově připravená legislativa nezamezí krácení daní. Týkala by se totiž jen společností, jejichž roční obrat je více než 750 milionů euro (zhruba 20 miliard Kč). To je podle Tove Maria Ryding ze sdružení neziskových organizací bojujících za spravedlivé danění globálních korporací problém. „Nemůžeme připustit, aby se 85 procent společností díky právním kličkám opět vyhnulo placení daní,“ prohlásila.

Zobrazit celou diskusi