Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spojené království nacvičuje útok: Trénuje na střet s Ruskem, tvrdí média

Autor: ČTK, mb - 
8. února 2016
11:20

Tisíce britských jednotek zamířily na vojenské cvičení na Blízký východ. Británie se chce ujistit, že dokáže přemisťovat velké množství jednotek v relativně krátkém čase. Podle armádních zdrojů ale o džihádisty nejde, Británie nacvičuje pro případ konfliktu s Ruskem, tvrdí list The Daily Telegraph.

Logistické cvičení Šamal v Jordánsku má dokázat, že Británie dovede relativně rychle přesunout tisíce mužů i stovky kusů bojové techniky na velké vzdálenosti. Do Jordánska zamířilo 1 600 vojáků, také stovky kusů vojenských vozidel. Celkem má prý Spojené království k dispozici 30 tisíc vojáků i vojenské techniky, které může v případě potřeby okamžitě nasadit.

Jde o Rusko

Ačkoliv se cvičení odehrává na Blízkém východě, britský deník The Daily Telegraph s odvoláním na důvěrný zdroj píše, že se jedná o přípravu na možný konflikt s Ruskem. „O Islámský stát tady nejde. Spíše jde o přípravu, abychom se připojili k USA na Ukrajině (v případě konfliktu, pozn. red). Takovouhle sílu neshromáždíte kvůli bandě džihádistů,“ tvrdí anonymní zdroj.

Jen před pár dny stanice BBC uvedla pořad simulující 3. světovou válku mezi Západem a Ruskem. Válka v pořadu započala kvůli objevení se „proruské domobrany“ v členské zemi NATO. Ruská média pořad kritizovala jako nezodpovědný a ruský novinář Dmitrij Kisiljov (61) kvůli tomu označil BBC za „špínu“. Žurnalista je kvůli podpoře sjednocení Krymu a Ruska zařazen na sankční seznam Západu.

Po měsících křehkého příměří došlo v poslední době na východě Ukrajiny ke zvýšení bojové aktivity. Jak jednotky věrné Kyjevu, tak separatisté se obviňují z útoku na své pozice.

Ruský prezident Vladimir Putin (63) v pondělí navíc nařídil mimořádnou prověrku bojeschopnosti jednotek Jižního vojenského okruhu a vybraných jednotek výsadkářů a dopravního letectva. Součástí je také prověrka letectva a protivzdušné obrany, jakož i systémů velení. Ukrajinská média zdůrazňují, že prověrka se týká vojsk u hranic s Ukrajinou.

„V souladu s rozhodnutím vrchního velitele se vojska Jižního vojenského okruhu, jednotlivé jednotky výsadkových vojsk a vojenského dopravního letectva uvádějí od dnešních pěti hodin ráno do plné bojové pohotovosti,“ oznámil ruský ministr obrany Šojgu (60).

Zobrazit celou diskusi