Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozhodnutí jeřábníka zabilo Davida z Prahy, ale zachránilo desítky životů

Autor: shp - 
7. února 2016
13:14

Vítr vál jako zběsilý a dosahoval rychlosti 65 km/h. Obří, 330tunový jeřáb s sebou v New Yorku začal pohazovat ze strany na stanu a bylo jasné, že je zle. V okamžik, kdy začal padat k zemi, se osud desítek lidí ocitl v rukách jednoho muže – operátora jeřábu Kevina Reillyho (56). Ten měl několik sekund na to, aby se rozhodl, co s řítícím se monstrem udělá. Kovového obra nasměroval na ulici. Jeřáb po dopadu zabil Čecha Davida Wichse (†38).

Těžká volba Reillyho zachránila desítky životů lidí bydlících v okolních domech. Kdyby se jeřáb zřítil na budovy, mohly být následky naprosto katastrofické a obětí mohlo mít několikanásobně víc. Byť bude muset celý zbytek života nést tíhu svého rozhodnutí, které připravilo o život rodáka z Prahy Davida, podle lidí je hrdinou.

Jeho sousedi z newyorkského Port Jeffersonu ho za těžké rozhodnutí chválí. Je podle nich nejenom skvělým sousedem a chlapem, ale i naprostým profesionálem. Na stavbě je totiž veteránem, který ví, co dělá. Navést řítící se 330tunové monstrum na ulici tak, jako to udělal on, by jen tak někdo nezvládl.

Je úžasné, co udělal a že nikdo další nebyl zabit,“ řekla webu NY Daily News sousedka Charlene Fischetti. „Je to milý chlapík a velmi dobrý soused. Je dobře, že pomohl zachránit životy,“ dodala. Při zřícení jeřábu byli zraněni tři lidé, ale žádný z nich není v ohrožení života.

David, český přistěhovalec takové štěstí neměl. Zatímco ostatní lidé měli šanci padajícímu jeřábu utéct, Čech právě vylézal ze zaparkovaného auta a neměl šanci ho pořádně vidět ani zareagovat. Podle známých to byl úžasný muž. „Byl to nejlepší člověk vůbec,“ řekla o zesnulém Davidovi jeho švagrová Lisa Guttman.

Dělníci nyní chystají masivní jeřáb rozřezat na 35 částí, aby mohl být z newyorkského Manhattanu odstraněn. Jeho zřícení prošetřuje policie, která zjišťuje, zda při pracích někdo nepochybil.

Ruudazvostravy ( 7. února 2016 18:09 )

 Nojo,kchůrva,asy ten Čóny s jeřábu nemá ňák rát čechisti.

y1xcvbnm ( 7. února 2016 17:02 )

Kde vlastně ten David byl?? V autě?? A jeřábník to přežil???

moiaza ( 7. února 2016 16:23 )

 Já myslel že na fotce je herec a režisér Strach.

rumungro ( 7. února 2016 15:11 )

Zabil naše českýho génia, aby pár amerických čmoudlých mutantů mohlo plodit další mutantíky.

toriaya ( 7. února 2016 15:01 )

Otázkou je, co by jeřáb udělal z budovou, jestli by se o ni jen "neopřel" už proto, že by pád nebyl z takové výšky jako při dopadu až na zem.

Zobrazit celou diskusi