Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Byli to Češi. Ministerstvo potvrdilo národnost pěti obětí laviny v Rakousku

Autor: ula, ČTK - 
7. února 2016
09:51

Pět lyžařů, kteří v sobotu v Tyrolsku zahynuli pod lavinou, byli čeští občané. Smutnou zprávu potvrdilo ministerstvo zahraničí. Další tři zranění skialpinistě už byli propuštěni z nemocnice. Lavinové rozbory nyní ukážou, kde se stala chyba. Odborníci zároveň varují, že lidé podceňují riziko stále populárnějšího skialpinismu.

Pět lyžařů, kteří zaplatili za svůj koníček nejvyšší cenu, bylo skutečně z Česka. Ministerstvu zahraničí to sdělila rakouská policie.

Část skialpinistů zřejmě patřila k výpravě, kterou organizoval přední český freerider Robin Kaleta. Ten  sdělil, že je v Česku a že přesné informace nemá. „Já jsem tam nebyl, bylo tam víc skupin, byl tam i náš kemp, ale bohužel nevím nic přesnějšího,“ řekl Kaleta. Dodal, že zřejmě dnes bude mít k dispozici potřebné údaje včetně rozboru lavinové situace, takže bude schopen určit, jaká se stala chyba.

Nešťastná náhoda?

Kaleta nicméně  řekl, že jeho skupina se pohybovala na svahu o sklonu do 30 stupňů a během výstupu prováděla lavinové testy, které na nebezpečí neukazovaly. „Vypadá to na velmi nešťastnou náhodu,“ řekl. Dodal, že zhruba do výšky 2300 metrů nad mořem platil druhý z pěti stupňů lavinového nebezpečí, což značí mírné nebezpečí. Ve vyšších oblastech či na prudkých svazích je vyhlášen třetí stupeň, tedy velké riziko.

Kaleta také uvedl, že na chatě Lizumer Hütte má nyní svého známého, který se dnes vydá do oblasti pádu laviny, aby zde provedl lavinové rozbory a vše zdokumentoval. Získané údaje pak poslouží k objasnění tragédie.

Podceňování rizikového sportu

Podle odborníka s sebou skialpinismus nese velká rizika. Jeho obliba stoupá a tím pádem lidé riziko stále více podceňují.

„Když začne být nějaká riziková věc populární a začne ji dělat hodně lidí, tak to procento, které se na bezpečnostní zásady vykašle, je stejné, ale v těch absolutních číslech je samozřejmě vyšší. To se přesně teď poslední roky u touringu a u skialpinismu děje,“ řekl serveru Lidovky.cz zástupce šéfredaktora SKI magazínu Jan Klouček.

Co je skialpinismus?

  • Skialpinismus představuje variantu lyžování, je to pohyb na lyžích ve volném horském terénu, přičemž stoupání do kopce umožňuje speciální vázání a pásy nalepené na skluznici. Při pohybu v horském terénu bývají skialpinisté ohrožováni lavinovým nebezpečím.
  • Velké davy lyžařů na sjezdovkách a klesající ceny vybavení pro tento sport navíc činí ze skialpinistů rostoucí komunitu, která stále častěji vyráží i do oficiálně zapovězených lavinových území.
  • Nejlákavější na skialpinismu jsou sjezdy v čerstvém prachovém sněhu. Často však tento sníh znamená nejdříve namáhavý výstup, zakládání stopy a časté zapadání lyží do sněhu a tím zvýšenou náročnost při cestě nahoru.

Výběr případů pádů lavin, při kterých zahynuli čeští skialpinisté:

  • 9. dubna 2004 – Dva čeští skialpinisté přišli o život, když je v oblasti Rysů ve Vysokých Tatrách strhla lavina. Jeden zemřel na místě a druhý pak podlehl zraněním v nemocnici.
  • 13. března 2005 – Jednatřicetiletého českého skialpinistu zabila v turistickém regionu Sportgastein nedaleko Innsbrucku v rakouských Alpách lavina, kterou sám uvolnil.
  • 31. ledna 2010 – Ve Velkém Kotli v Jeseníkách zasypala lavina skialpinistu, nehodu nepřežil. Podle horské služby se pohyboval v lavinovém katastru, kde neměl co dělat.
  • 22. března 2010 – Dva čeští turisté ze skupiny skialpinistů zahynuli pod lavinou v Necpalské dolině ve Velké Fatře na severu Slovenska. Lavina zasáhla ještě jednu českou turistku, která vyvázla bez zranění.
  • březen 2014 – Český skialpinista nepřežil pád laviny ve Vysokých Tatrách. Skupina pěti skialpinistů vedená českým horským vůdcem při sestupu ze sedla Prielom k Zbojnické chatě ve Velké Studené dolině uvolnila lavinu, která jednoho z nich zasypala úplně a dalšího částečně. Jeho tělo se záchranářům podařilo vinou špatného počasí najít až po několika dnech.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hu11 ( 7. února 2016 14:07 )

Jo komu není rady, tomu není pomoci a tak sbohem přátelé

zednik ( 7. února 2016 11:17 )

 V oblasti panuje zvýšené lavinové nebezpečí, o kterém byli Češi podle místního hoteliéra osobně i informací na chatové nástěnce informováni. Podobnou informaci zveřejnila i rakouská stanice ORF. „Celkově byla naprosto nebezpečná situace, kterou Češi, bohužel ignorovali,“ uvedl reportér ORF. O vysokém nebezpečí lavin v Tyrolsku hovořil i český velvyslanec. Jen nadupanej českej blbeček tohle může ignorovat

jirkaacs ( 7. února 2016 11:09 )

Presne napsany

sores ( 7. února 2016 10:59 )

Také je nelituji! Bylo jim přeci předem řečeno že může nastat lavina a hrozí lavinové nebezpečí. Takovým co to nerespektují, by měli podepsat že v případě jejich smrti uhradí záchranné práce jejich rodina!

kukuku ( 7. února 2016 10:44 )

Ozval se šutrem trefený Husák znalý zvyklostí buržoasní smetánky. Jako buržoasní zbohatlíci se chovají a do Alp jezdí i debilkové, kteří výplatu rozfofrují za zhovadilosti jako je skialpinismus, free riding (ale také potápění, cestování do různých řití...) a nedochází jim, že bydlí v socialistickém paneláku v mamahotelu a jinak by byli bezdomovci.

Zobrazit celou diskusi