Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lavina v Tyrolsku zasypala 17 lyžařů z Česka, 5 jich zemřelo

Lavina zabila v Rakousku pět Čechů.
Lavina zabila v Rakousku pět Čechů.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, shp - 
6. února 2016
15:10

Černý den pro české lyžaře! Lavina v tyrolském Wattenbergu v Rakousku zasypala 17 lidí z České republiky. Na místě se je ze spárů smrti snažilo vyrvat několik záchranářských týmů. Smrt ve sněhu našlo nejméně pět Čechů. Jejich národnost předběžně potvrdila tyrolská policie. Musí však ještě proběhnout identifikace. V sobotu v oblasti spadlo celkem 18 lavin.

Neštěstí se stalo ve Wattenbergu východně od Innsbrucku. Sněhová masa část lyžařů zcela zasypala. Lavina byla masivní. Podle stanice ORF byla dva kilometry široká a pět metrů vysoká. Vyhnout se jí nebylo možné.

Část skialpinistů zřejmě patřila k výpravě, kterou organizoval přední český freerider Robin Kaleta. Ten v telefonickém rozhovoru sdělil, že je v Česku a že přesné informace nemá.

„Já jsem tam nebyl, bylo tam víc skupin, byl tam i náš kemp, ale bohužel nevím nic přesnějšího,“ řekl Kaleta. Dodal, že zřejmě zítra bude mít k dispozici potřebné údaje včetně rozboru lavinové situace, takže bude schopen určit, jaká se stala chyba.

„Domníváme se, že to jsou Češi, musí se to ještě formálně potvrdit,“ řekla mluvčí tyrolské policie Marlies Zoglauerová. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová sdělila, že se stoprocentní jistotou určí národnost a totožnost obětí až policejní složky na místě neštěstí.

List Tiroler Tageszeitung uvedl, že lavina zasáhla dvě skupiny českých skialpinistů, kteří v počtu 17 lidí stoupali z chaty Lizumer Hütte v nadmořské výšce 2019 metrů na takzvaný Geier, horu ve výšce 2800 metrů nad mořem. Tamní terén je prý náchylný k lavinám, neboť svahy mají sklon kolem 30 stupňů.

Několika lidem se ze sněhového závalu podařilo za pomoci vlastních sil vyprostit, další zachránila horská služba. Podle dostupných informací byli zraněni nejméně tři lidé. Rakouská média ale upozorňují, že stále není jasné, zda se záchranářům podařilo všechny zasypané vyprostit.

V Tyrolsku panuje zvýšené lavinové nebezpečí. Do 14:00 SEČ horská služba v této rakouské spolkové zemi zaznamenala devět sněhových sesuvů. Portál Unsertirol24.com uvedl, že při nich byli zachyceni sněhovou masou tři lidé, všichni vyvázli s lehkými zraněními.

 

ninga ( 7. února 2016 11:35 )

Kaleta nechá udělat znalecký posudek na sníh a znalec dojde k závěru, že sníh byl kvalitní a situace tak bezpečná, že tam klidně mohli od rána do večera dupat jak stádo bizonů. Chatař je posera - holt Rakušani jsou poserové, a nerozumějí Alpám. Alpy patří Čechům a jejich znalostem.

bibs_7 ( 7. února 2016 11:02 )

"Dodal, že zřejmě zítra bude mít k dispozici potřebné údaje včetně rozboru lavinové situace, takže bude schopen určit, jaká se stala chyba." Hlavní vec, ze bylo lavinové nebezpecí c. 3 z 5-ti, a chatar je varoval, ze on by tam tedy dneska na jejích míste urcite nejel, tak kdepak asi ti sourdruhové z NDR, pardon, bývalýho CSSR udelali chybu, zejo, debile Kaleto. Netusí nikdo, jeste ani Bílý Tesák.

rada42 ( 7. února 2016 05:53 )

Dobrý den. Prodám Zájezd do Alp - islamisti a laviny zdarma ...

dylina ( 7. února 2016 00:30 )

To je jako u moře, kde vyhlásí černou vlajku z důvodu velkých vln.V drtivé většině jsou to právě Češi, kdo jsou jediní ve vodě.

okolonas ( 6. února 2016 22:12 )

ty taky nezklameš.......... tak já taky připíšu blbost, tvůj syn si nasazuje opačně lyže, holt geny baliky

Zobrazit celou diskusi