Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Merkelová je hrdinka,“ říká zástupce OSN. Kancléřku chválí i její předchůdce

Autor: ČTK, tmp - 
6. února 2016
15:45

Německá kancléřka čelí kvůli uprchlické krizi řadě útoků. Zvláštní zástupce OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland však označil Angelu Merkelovou kvůli jejímu zásadovému postoji k uprchlíkům za hrdinku. A objevila se i další chvála. S rozhodnutím kancléřky otevřít hranice souhlasí její předchůdce Gerhard Schröder. I když by směrem k lidu volil prý raději jiná slova.

Paní Merkelová je podle mého názoru hrdinkou,“ řekl Sutherland na tiskové konferenci v Ženevě. Dodal, že výsledkem jejího morálního postoje je poškozená popularita. Podle Sutherlanda existují nezvratné důkazy o tom, že migranti do ekonomického systému více přispívají, než z něj těží.

Sutherland rovněž ocenil postoj Švédska, kam velká část běženců míří. Zároveň ale řekl, že Evropa jako celek přijala jen malou část uprchlíků. „Někteří říkají, že budeme přijímat uprchlíky, jen pokud to jsou křesťané. V jakém žijeme století? Co myšlenky důstojnosti lidských bytostí a rovnosti lidí?“ uvedl diplomat OSN.  Mezi zeměmi, které upřednostňují křesťanské uprchlíky, je mimo jiné i Česká republika.

S kancléřkou souhlasí i její předchůdce Gerhard Schröder, ten by ale směrem k německému lidu prý volil jiná slova. „Neřekl bych: Zvládneme to, byl bych řekl: Můžeme to zvládnout, pokud jsme ochotni splnit určité předpoklady,“ řekl na shromáždění sociálních demokratů. Podle něj udělala kancléřka dobře, že se krátkodobě povznesla nad právní předpisy.

„Chybou bylo, že v případě této mimořádné situace vyvolala dojem, že je to nová normalita,“ uvedl bývalý kancléř. Teď se podle něj politická reprezentace snaží tuto chybu napravit, ale moc se jí to nedaří.

Oblíbenost kancléřky je podle průzkumů na nejnižší úrovni za poslední čtyři a půl roku. Nedůvěru k běžencům, kterých loni do Německa přišlo takřka 1,1 milionu, navíc přiživily sexuální útoky na ženy v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem. Podle předběžných závěrů policejního vyšetřování se násilností dopouštěli imigranti a velkou část tvořili žadatelé o azyl.



jarypadlo ( 7. února 2016 08:37 )

Když je taková hrdinka,navrhuji vyznamenat ji Válečným křížem III.stupně a hakenkreuzem s portrétem AH.OSN=NSDAP

jiznicechy ( 7. února 2016 02:59 )

Zajímalo by mne, kde pan Schroder sebral údaj, že do sociálního systému více přinášejí než z něho dostávají. Přitom se uvádí, že 80% z nich je totálně nezaměstnatelných - uváděli to sami Němci viz: Většina uprchlíků má pouze základní vzdělání, někteří jsou dokonce negramotní a nezvládnou ani čtení a psaní. K tomuto překvapivému závěru došel německý Úřad pro zaměstnanost ve své devítistránkové zprávě. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-uprchlicka-krize/352272/nemecky-urad-o-uprchlicich-maji-jen-zaklad ku-nekteri-neumi-cist-ani-psat.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy A proč diplomatický zástupce afrického státu Kongo v Organizaci spojených národů v Ženevě nazval migranty, kteří od jara 2011 proudí z čeného kontinentu do Evropy ,,spodinou Afriky?“. Dokonce námi ,,potencionálně“ vítané spoluobčany zcela otevřeně označil za ,,krysy.“ Diplomat OSN Serge Boret Bokwango má diplomatickou imunitu a v Evropě kvůli takovým poznámkám nemusí mít žádný strach z trestního stíhání. Říká, že se cítí ,,silný pocit hanby a hněvu vůči těmto africkým ,,imigrantům“, kteří se chovají jako krysy, které zamořují města.“

milan1970 ( 6. února 2016 17:36 )

Netrpí ti pánové náhodou mozkovou demencí? Normálně uvažující člověk by nemohl takové žvásty z huby vypustit!

rumungro ( 6. února 2016 17:22 )

Hlavně že to sype.

mirkli ( 6. února 2016 16:48 )

Peter Sutherland však označil Angelu Merkelovou kvůli jejímu zásadovému postoji k uprchlíkům za hrdinku Ten musí pocházet z rekreačního střediska něco jako Bohnice, ..il!

Zobrazit celou diskusi