Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V New Yorku se zřítil obří jeřáb. Rozdrtil Davida z Prahy (†38)

Autor: ČTK - 
5. února 2016
19:51

Při pádu jeřábu v centru New Yorku v pátek zahynul 38letý David Wichs, přistěhovalec z Prahy, který byl jedinou obětí neštěstí. Informovala o tom agentura AP. Při neštěstí utrpěli podle zpřesněné bilanci tři lidí zranění, jejich život v ohrožení není. Konstrukce stroje se zřítila do ulice, kde zničila řadu aut.

"Díkybohu nemáme víc zraněných a mrtvých," řekl newyorský starosta Bill de Blasio, který místo tragédie navštívil. Starosta řekl, že oběť seděla v zaparkovaném voze. Pravděpodobně si ho ale spletl s mužem, který byl při neštěstí pouze zraněn. Zesnulý Wichs šel v osudnou chvíli pěšky.

Mrtvým je Čech

Mrtvým je David Wichs (†38) původem z Prahy. Jeho švagrová vypověděla, že do USA přišel jako dospívající a vystudoval zde na Harvardu matematiku. Řekla také, že v pracoval pro jistou newyorskou finanční společnost.

Pád jeřábu v USA zabil jednoho jediného muže, osmatřicetiletého Davida Wichse původem z Prahy. Pád jeřábu v USA zabil jednoho jediného muže, osmatřicetiletého Davida Wichse původem z Prahy. | FB

„Byl úžasná, úžasná osobnost. Byl naprosto nejlepší a to dělá celou tragédii mnohem horší,“ řekl muž, který se označil za rodinného rabína.

Nehoda se stala na dolním Manhattanu. Zatím není známo, co bylo příčinou neštěstí. Svědci vypověděli, že slyšeli praskání kovu. Jeřáb při pádu narazil do budovy a část konstrukce dopadla i na elektrické vedení.

„Viděl jsem, jak pomalu padal,“ řekl svědek události Sean Campbell. „Trvalo to asi pět či šest vteřin,“ dodal s tím, že neví, co se stalo.

Jeřáb, který byl na pásovém podvozku, se podle zveřejněných fotografií převrátil. V době neštěstí podle médií jeřábník pracoval s demoliční koulí. Portál nydailynews.com uvedl, že koule se zřejmě utrhla a propadla střechou jednoho z domů.

De Blasio uvedl, že obsluha jeřábu během práce část oblasti uzavřela, což zabránilo většímu neštěstí. Starosta z preventivních důvodů nařídil odstavení všech pásových jeřábů obdobného typu a také všech věžových jeřábů ve městě.

Na místo byla povolána řada záchranářů, CBS informovala o zhruba 140 hasičích. Po pádu jeřábu byl hlášen i možný únik plynu, plynaři proto část rozvodů odpojili. Hasiči také evakuovali několik domů.

dolcevita ( 6. února 2016 15:49 )

žid leži dle židle

Dzouhele ( 6. února 2016 14:29 )

Dzouhele ( 6. února 2016 14:26 )

Fajn. Obavy jasné.

forrtyn ( 6. února 2016 10:24 )

Harvard ale závidím. Kam se hrabu se svojí ČZU.

forrtyn ( 6. února 2016 10:19 )

 Americký zid českého původu

Zobrazit celou diskusi