Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zůstane Británie v Evropské unii? Tusk připravuje kompromisy

Autor: ČTK, mb - 
2. února 2016
14:04

Návrh dohody, která má nově definovat vztah Velké Británie a Evropské unie, dnes zveřejnil stálý předseda Evropské rady Donald Tusk (58). Dokument, kterým se ještě tento měsíc bude zabývat summit EU, je podle Tuska dobrým základem ke kompromisu, čeká ale ještě tvrdá jednání. V oblasti volného pohybu osob je třeba plně respektovat stávající unijní smlouvy, uvedl šéf vrcholných setkání unie.

Donald Tusk nyní publikoval dopis, ve kterém shrnuje výsledky několika měsíců jednání. Spolu s ním zveřejnil podrobné návrhy souvisejících dokumentů, které by měly přijmout příslušné evropské instituce, tedy unijní summit a Evropská komise.    

Podle návrhu by tak měla Evropská komise navrhnout například změny pravidel ustavujících mechanismus „záchranné brzdy“, tedy možnosti pro členskou zemi reagovat na výjimečné situace spojené s příchodem pracovních sil z jiných států osmadvacítky. „Být, či nebýt spolu, to je otázka, kterou musí zodpovědět nejen Britové v referendu, ale také 27 ostatních členů EU v příštích dvou týdnech,“ upozornil dnes Tusk.

Dohoda nedohoda

„Není dohodnuto nic, dokud není dohodnuto vše,“ zdůraznil však v dopise Tusk. Je prý přesvědčen, že společné zájmy zemí unie jsou silnější než to, co je dělí. Novou podobu vztahů ostrovního království a EU chce britský premiér David Cameron (49) domluvit před tím, než vyhlásí referendum o setrvání země v unii. To slíbil svým voličům před posledními parlamentními volbami.

Britský premiér David Cameron uvítal návrh dohody o reformě vztahů Británie s Evropskou unií, který dnes zveřejnil předseda Evropské rady Donald Tusk. „Návrh dokumentu EU o nové definici vztahů ukazuje skutečný pokrok ve všech čtyřech oblastech, v nichž Velká Británie potřebuje změny, ale je na tom ještě třeba pracovat,“ napsal Cameron na Twitteru krátce po zveřejnění návrhu.

Totéž řekl dnes v Bruselu Tusk, když dokument představoval. Uvedl, že jde o dobrý základ ke kompromisu, ale očekává ještě další tvrdá jednání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 2. února 2016 15:51 )

Já tomu nějak nerozumím. To Británie bude mít jiné podmínky než ostatní členové? Nakopat do pr.dele. 

Zobrazit celou diskusi