Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Virus zika je hrozbou pro celý svět. WHO vyhlásila stav nouze

Autor: ČTK, kle - 
1. února 2016
20:47

Celosvětový stav nouze vyhlásila v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli viru zika. Ten dosáhl alarmujících rozměrů a je spojován s vývojovými poruchami mozku lidských plodů. Stejně závažný stav nouze vyhlásila WHO naposledy předloni kvůli ebole.

„Potřebujeme koordinovanou mezinárodní odpověď,“ citovala agentura DPA generální ředitelku WHO Margaret Chanovou.

V rámci mezinárodního nouzového stavu mohou být státy bez případů nákazy vyzvány, aby podnikly taková opatření, která by šíření viru zabránila.

Kvůli viru zika, který se šíří v Latinské Americe, zasedl krizový výbor WHO. Závěry jednání se očekávaly v úterý či ve středu, organizace se ale rozhodla o výsledcích informovat okamžitě.

David Heymann, který krizovému výboru WHO předsedá, na tiskové konferenci řekl, že vir samotný není důvodem vyhlášení nouzového stavu, neboť sám o sobě nevyvolává klinicky vážné stavy. Klíčové je podle něj najít důkazy o spojitosti ziky s mikrocefalií, tedy vývojovou poruchou, která předčasně ukončuje růst mozku.

„Nevíme, jak dlouho potrvá, než nalezneme vazby mezi virem zika a mikrocefalií,“ řekl.
Heymannova slova potvrdila i Chanová. Krizový výbor se podle ní shodl na tom, že právě možná souvislost mezi zikou a vývojovou poruchou mozku představuje mimořádnou událost, která je mezinárodním zdravotním rizikem.

Podle Chanové by těhotné ženy měly zvážit odklad cest do oblastí, které se s virem potýkají. Důležitá je také prevence u rizikových osob, tedy u těhotných žen, a to pomocí repelentů, moskytiér a oblečení, které zakrývá co největší části těla.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v komentáři k dnešnímu rozhodnutí WHO uvedlo, že označením ziky za celosvětovou hrozbu získá boj s virem novou pozornost a také nové zdroje.

„CDC spolu s americkou vládou se aktivně zapojilo do světového úsilí proti viru zika a pracuje 24 hodin denně, aby virus lépe pochopilo a aby před ním chránilo,“L uvedl v prohlášení Thomas Frieden z CDC.

Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, nemoc je však ve většině případů mírná. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť nákaza je považována za příčinu nedostatečného vývoje mozku. Skutečný vliv viru na vývin mozku zatím ale nebyl prokázán.

Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína. Zatím nejsou jasné všechny způsoby, jimiž se virus přenáší. Vedle komářího bodnutí to může být podle WHO patrně i pohlavní styk. Zatím ale nebyl potvrzen ani jeden případ přenosu z člověka na člověka.

Češi zatím v pořádku

Do Karibiku a latinské Ameriky cestuje přibližně 50 tisíc Čechů ročně. Do Jižní Ameriky ročně vycestuje řádově 20 tisíc Čechů.  „Zatím jsme neslyšeli jediný případ Čechů, kteří by onemocněli. Pokud jsou zatím poznatky o tomto viru správné, tedy že se pravděpodobně nepřenáší z člověka na člověka, pak by ani případné zavlečení tohoto viru do Evropy nemělo nikoho dalšího ohrozit,“ řekl pro ČT český velvyslanec v Brazílii Jiří Havlík.

„Masové cestování, tedy při transportech různých lodí a letadel,“ uvedl v ČT24 k důvodům, proč se nemoc rozšířila již do 23 zemí světa, Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Brazílie již hlásí 1,5 milionu nakažených, Kolumbie 20 tisíc a Venezuela 4 700 nakažených. Osmdesát procent lidí nakažených virem jsou však bez příznaků, varoval brazilský ministr zdravotnictví.

V Evropě se již nemoc prokázala v Německu, Dánsku a Velké Británii. Virus patří do rodiny tzv. „flavivirů“, kam patří například žlutá horečka či horečka dengue.

„Zavirovaná“ Latinská Amerika:

Jaaz ( 6. března 2016 11:46 )

virzika.cz

plebejec ( 1. února 2016 21:23 )

Pokuď pozorně sledujete podobné hysterické poplachy, zjistíte, že pravidelně, každý rok se objeví nějaký nový "nebezpečný" vírus. Je to neklamné znamění, že se farmaceutické sklady naplnily a je třeba se zbavit zásob léku. Uvolnit místo novému "léku" na očekávané nové vírusy. O zisky vubec nejde . Analogická podoba se zbraněmi...plné sklady zastaralých zbraní, tak je třeba někde v "olejovém" světě "zachráňovat lidská práva a demokraci".Jednoduchá rovnice zázračné západní ekonomiky .

rumungro ( 1. února 2016 21:01 )

Extrémní nástup k zřejmě postupnému zdecimování jedné generace jihoamerických katolíků.Že by příroda bez varování třídila?

Zobrazit celou diskusi