Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únosci Čechů v Libanonu vzkázali: Nevydávejte Fajáda do USA, jinak to skončí špatně!

Autor: ČTK - 
1. února 2016
07:28

Libanonští únosci pěti Čechů se ozvali! Do Prahy prý dorazil e-mail, který říká: nevydávejte do USA "naše chlapce" a "vaši chlapci" budou volní, napsal server Neovlivní.cz. Autentičnost dopisu nyní zkoumají bezpečnostní složky.

Únosci osud Čechů spojili s vydáním trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy z Česka do Spojených států. "Je nám známo, že váš soudce rozhodl o vydání našich chlapců do Ameriky. To je pro vaše chlapce velmi špatné," stojí v úvodu anglicky psaného emailu, který má redakce Neovlivní.cz k dispozici.

Pražský městský soud povolil vydání údajných spolupracovníků teroristů Alího Fajáda, Faouziho Jabera a Chálida Marabího do USA loni v září, muži si obratem podali stížnosti. Vrchní soud je ale na konci listopadu zamítl. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým ve Spojených státech hrozí až doživotí, ještě musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Podle serveru anonymní e-mail přišel pár dní po rozsudku na několik adres v České republice. Dostali jej vybraní advokáti, kteří se pohybují kolem Fajádova případu, a také několik známých unesené pětice. E-mail má 12 vět a končí varováním před případnou záchrannou operací, kterou by se české bezpečnostní síly mohly pokusit krajany osvobodit. "Jsme silní a víme všechno," napsali autoři dopisu.

To, jestli e-mail psali skutečně únosci, nyní řeší tajné služby. Podle Neovlivní.cz tomu nasvědčují skutečnosti, že v dopise jsou detailně popsány zdravotní potíže dvou z unesených Čechů. Pro autentičnost e-mailu mluví i fakt, že souvislost s případem Alího Fajáda vyšetřují bezpečnostní složky jako hlavní verzi únosu.

Také podle libanonské agentury NNA souvisí únos Čechů s Fajádovým zadržením. Neznámí ozbrojenci jej prý spáchali ve snaze zorganizovat výměnu právě za Fajáda. Objevily se informace, že taxikář, v jehož voze končí stopy unesené pětice, je Fajádovým bratrem.

USA tvrdí, že Libanonec s ukrajinským pasem Fajád a Jaber s Marabím z Pobřeží slonoviny chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Vzájemné schůzky se údajně konaly v Ghaně či ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

rumungro ( 1. února 2016 09:54 )

"Unesení" jsou inteligentní lidi.Zaoral,Pelikán i vnitro z nás dělá od počátku hlupáky,protože každýmu bylo jasný,že za výletem tentokrát nestojí žena,ale muž,který má být vydán do USA. Nasr.. amíkům,vyměnit,a ožebračit vychcánky.

zarazenyprd ( 1. února 2016 09:20 )

Bavím se machrováním těch, kteří o tom nic nevědí

Zobrazit celou diskusi