Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Je to proti Bibli.“ Tisíce Italů demonstrují proti sňatkům homosexuálů

Autor: ČTK - 
30. ledna 2016
18:06

Desítky tisíc lidí se v sobotu sešly v Římě, aby protestovaly proti vládou navrženému zákonu legalizujícímu svazky osob stejného pohlaví. Informují o tom zahraniční agentury. Katolická Itálie je poslední velkou zemí v západní Evropě, která neuznává svazky osob stejného pohlaví.

Vláda premiéra Mattea Renziho má v úmyslu legalizovat civilní sňatky osobám stejného pohlaví a umožnit adoptovat biologického potomka druhého z partnerů. Návrh byl předložen parlamentu minulý týden a hlasovat se o něm má v únoru. Sama vláda je však v názoru na zákon rozdělená a oponenti doufají, že se ho stejně jako v minulosti nepodaří prosadit.

Odpůrci zákona v sobotu dorazili z celé Itálie na místo antického stadionu Circus Maximus. "Chceme, aby celý zákon byl stažen, žádné kdyby a žádné ale," řekl agentuře Reuters jeden z organizátorů Simone Pillon.

Podporu protestujícím vyjádřili i někteří představitelé vlády. Ministr vnitra Angelino Alfano podpořil protestující na Twitteru. Ministr životního prostředí Gian Luca Galletti pak dorazil přímo na protest.

Křesťanská víra

Před týdnem vyšly naopak do ulic tisíce lidí s požadavkem, aby byl zákon přijat.

Itálie je silně katolickou zemí, a přestože vliv církve v posledních letech klesá, má církev stále silný společenský vliv. Také nápisy na mnoha transparentech odpůrců zákona mají jasný náboženský podtext. "Jsem dědeček a tento zákon jde proti Bohu a proti Bibli," řekl jedenasedmdesátiletý bývalý číšník Franco Pantuso, který dorazil na protest z města L'Aquila v centrální části Itálie.

Nejnovější průzkumy ukazují, že zhruba 70 procent Italů se domnívá, že párům stejného pohlaví by měla být poskytnuta právní ochrana, jako je například právo dědit. Nicméně pouze 24 procent si myslí, že by tyto páry měly mít možnost adoptovat děti.

Nejen v Itálii budí téma dohady: