Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vražda Litviněnka, korupce. „Výmysly jako z Hollywoodu,“ brání Putina lídr Čečny

Autor: ČTK, mb - 
31. ledna 2016
06:59

USA rozpoutaly s Ruskem opravdovou válku, už o ní nelze mluvit jako o nevyhlášené. Aspoň tedy dle hlavy čečenské republiky Ramzana Kadyrova (39), který je věrným stoupencem ruského prezidenta Vladimira Putina (63). Kadyrov tvrdí, že útoky proti Putinovi z poslední doby připomínají „hollywoodský scénář“.

„Proti Rusku se vede opravdová válka, teď už o ní nelze mluvit jako o »nevyhlášené«. Pryč jsou doby, kdy válkou byly označovány jen boje na frontě. Dnes jsou velmi silnou zbraní informační útoky a ideologické diverze. USA se snaží za pomoci svých evropských vazalů způsobit v Rusku chaos, podlomit důvěru občanů ve svého národního lídra a nakonec přeměnit Rusko na Afghánistán, Irák, Libyi či v lepším případě na Jugoslávii,“ rozohnil se v dlouhém příspěvku na sociální síti Instagram Ramzan Kadyrov.

A co čečenského vůdce vlastně tolik vytočilo? Film BBC, kde náměstek amerického ministra financí Adam Szubin obvinil Putina z korupce. „Nejsem s to uvést čísla, ale co mohu říci: Putin dostává od státu výplatu přibližně 110 tisíc dolarů ročně (asi 2,7 milionu Kč), ale to není přesné. Dlouhé roky pracoval na tom, aby ukryl skutečný rozsah svého majetku,“ řekl americký činitel.

„Scénář je napsán úplně jako v Hollywoodu. Film BBC, komentář ministerstva financí USA, reakce úředníka z Bílého domu…,“ vypočítává údajné útoky USA Ramzan Kadyrov. Zhruba týden před obviněním Putina z korupce britský soudce prohlásil, že ruský prezident „pravděpodobně“ schválil vraždu Litviněnka, a některá média dokonce psala o Putinovi jako pedofilovi.

Dlouhý příspěvek Kadyrov doplnil fotkou sama sebe s Putinem, kterou opatřil pro Evropana poněkud výstředním popiskem. „Čím výraznější osobnost, tím hlasitější je chór špinavých psů, kteří bezmocně vyjí.“

Čím výraznější osobnost, tím hlasitější je chór špinavých psů, kteří bezmocně vyjí. Čím výraznější osobnost, tím hlasitější je chór špinavých psů, kteří bezmocně vyjí. | Instagram

Ramzan Kadyrov patří mezi nejvěrnější stoupence Putina, vládu v zemi převzal po svém otci Achmatu, jenž zemřel při atentátu roku 2004. Později se k vraždě přihlásil čečenský terorista Šamil Basajev (†41).

Kritici Kadyrova tvrdí, že Čečensku vládne tvrdou rukou, jakýkoliv odpor okamžitě eliminuje. Moskva mezitím do infrastruktury Čečny po 2. čečenské válce napumpovala miliardy rublů a hlavní město Čečenska, Groznyj, nyní slouží jako výstavní skříň úspěchu vlády Kadyrova.

„Nemohou se (USA) smířit s tím, že žádné sankce, embargo a tisíc dalších kroků nezlomily vůli vedení Ruska, naše vlast není na kolenou. V Rusku je hodně národů, obrovské území a jako všude, máme i své problémy. Ale ten, kdo si myslí, že svými kroky vnese mezi naši společnosti rozkol, že nás přinutí vzdát se, se velmi mýlí,“ završil svůj příspěvek Kadyrov.

tgbg ( 31. ledna 2016 09:41 )

Rusko? 30 milónů muslimů. Putler už jim staví mešity i v Moskvě.

Samo ( 31. ledna 2016 09:21 )

Ruská klasika. Chovají se po celém světě jako na Sibiři a vůbec v Asii a myslí si, že svět jim to žere. Jejich propagandu žerou jenom bolševici a hlupáci. Každý kdo má trochu rozumu v hlavě vidí, jakým způsobem Rusko vždy fungovalo a chce fungovat i v budoucnu, chce vydírat Evropu pomocí svých zásob energií, jenomže ty doby už jsou pryč a proto se snaží zastrašovat svět předváděním své vojenské síly. A co se týká Litvíněnka - to je stejný případ jako Boris Němcov a desítky dalších novinářů a opozičních politiků, kteří byli zastřeleni ve veřejných prostorech najatými vrahy a najala je ruská tajná služba jejímž agentem byl Putin před vstupem do politiky.

tgbg ( 31. ledna 2016 08:04 )

Lídr z Čečny!!!! Obyčejný kolaborant a poskok za ruské peníze! Rusko drancuje čečenskou ropu a vyvražďuje Čečenské civilisty. Stejnými poskoky a kolaboranti byli čeští komunisti. Akorát, že rusákům dovolili vydrancovat české nerostné bohatství-uran.

Zobrazit celou diskusi