Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Uprchlík znásilnil stařenku: Dostal 20 měsíců, v Rakousku pak zůstane

Autor: mb - 
30. ledna 2016
09:33

Imigrant z Afghánistánu znásilnil v Rakousku starou paní. Zločin se stal již v září loňského roku, ale policie o něm mlčela. Nyní byl běženec odsouzen, vyvázl však s velmi mírným trestem pouhých 20 měsíců. Poté, co opustí brány vězení, navíc zůstane v Rakousku.

„Ten den bylo horko a já si řekla, že se projdu se svým pejskem okolo řeky Schwechat. V řece jsem uviděla dva mladé muže, kteří se koupali,“ vypověděla u soudu oběť bestiálního znásilnění Christina F. (72). Mladík ji požádal, ať mu pomůže vylézt na břeh a nic netušící stařenka mu podala ruku. „Najednou jsem ucítila zezadu ránu,“ vzpomíná na hororový den babička. Jeden z mužů jí zacpal ústa, strhal z ní šaty a stařenku, která váží pouhých 48 kg, brutálně znásilnil. Zmlácená žena po útoku utekla domů, kde se v šoku zamkla.

Tam ji našel její dlouholetý přítel Hans Vesely, který, když viděl modřiny a škrábance na jejím těle, naléhal, aby mu řekla, co se stalo. Vystrašená babička nejdříve nechtěla jít na policii, nakonec se ale nechala přesvědčit. „Její pes, kterému už je 13 let, ji bohužel nedokázal ochránit,“ poznamenává trpce Hans.

Policie mlčela, dcera pomáhala uprchlíkům

Ačkoliv se zločin stal již v září 2015, policie mlčela v obavě, aby případ nevzbudil protipřistěhovalecké nálady. Zločin se totiž stal v městečku Traiskirchen, kde se nachází jedno z největších azylových středisek v Rakousku. Krutou ironií osudu dcera oběti uprchlíkům pomáhala, pracovala v traiskirchenském utečeneckém centru.

Mírný trest, polehčující okolnosti

Policie byla nejdříve v pátrání po nebezpečnému sexuálním deviantovi bezradná. Až jednoho dne zatkla imigranta kvůli jinému ne tak závažnému trestnému činu, a když porovnala vzorky DNA, Afghánce Wahaba M. (18) obvinila ze znásilnění.

Ve středu soud Afghánce odsoudil, ale pouze k pokutě 5 tisíc eur (zhruba 135 tisíc Kč) a 20 měsícům vězení. Soudce uvedl jako polehčují okolnosti nízký věk pachatele (Afghánci dle jeho tvrzení bylo v době útoku 17 let), doposud trestní bezúhonnost a přiznání se k činu.

Jenže Wahab nejdříve policii tvrdil, že byl opilý a že si nic nepamatuje. Až poté, co policie získala důkaz DNA, přiznal znásilnění seniorky.

Přítel stařenky Hans Vesely tvrdí, že ženu sexuální útok hluboce poznamenal. „Je naprosto jiná, bojí se nyní sama chodit ven a velmi fyzicky zeslábla,“ říká Hans.

Útočníkovi sice hrozil až pětiletý trest, ale jelikož ho soudce odsoudil k trestu nižšímu než tři roky, nebude z Rakouska po odpykání trestu deportován a neztrácí právo na azyl.