Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Novinářům hrozí doživotí. Napsali, že Turecko dodávalo zbraně islamistům

Autor: mb - 
29. ledna 2016
14:24

Pro dva turecké novináře, kteří loni zveřejnili informace o tureckých dodávkách zbraní syrským islamistům, žádá prokurátor tresty doživotního vězení. Turecká prokuratura oba muže viní ze špionáže a vyzrazení státního tajemství. Obvinění novinářů již kritizovali někteří představitelé Evropské unie, USA či organizací pro lidská práva.

Šéfredaktor opozičního listu Cumhuriet Can Dündar a jeho přední redaktor Erdem Gül byli zatčeni loni v listopadu poté, co zveřejnili fotografie a video z ledna 2014, na nichž vozy se zbraněmi směřují z Turecka do Sýrie. Podle novinářů je vyslala turecká tajná služba MÍT, která tak chtěla podpořit syrskou opozici, včetně islamistů. Turecká vláda to popřela s tím, že auta vezla pomoc Turkmenům v Sýrii.

Navržení nejvyššího možného trestu v Turecku pro Dündara a Güla kritizoval ve středu na Twitteru i komisař EU pro rozšíření Johannes Hahn. „Turecko, které jedná s EU o vstupu do Unie, musí plně respektovat lidská práva, včetně svobody projevu,“ napsal Hahn. Stíhání osob za kritiku vlády a prezidenta je jednou z překážek vstupních jednání Bruselu s Ankarou.

Obvinění novinářů kritizoval minulý týden při své návštěvě Turecka i americký viceprezident Joe Biden (73), který se setkal i s Dündarovou ženou a synem. Podle organizace Human Rights Watch Dündar a Gül otištěním informací jen dělali svou práci. HRW též odsoudila tureckou vládu za to, že v zemi vytváří atmosféru strachu pro své oponenty.

Dündar nepřestává psát články do novin ani z vězení v Silivri u Istanbulu. „Snaží se tuto společnost a tuto zemi udělat jednobarevnou. Jen ‚šéf‘ bude moci mluvit, každý ho bude chválit a nikdo proti němu nebude smět nic říct,“ napsal ve sloupku v novinách Dündar. A dodal, že i když bude muset zaplatit cenu nejvyšší, nepřestane mluvit a psát pravdu. „Nemůžete nás porazit,“ prohlásil zatčený novinář.

Kvůli kauze dodávek zbraní do Sýrie byla v Turecku loni zatčena i řada prokurátorů a policistů, kteří se podíleli na vyšetřování případu. Čtyři prokurátoři a jeden policejní důstojník stanuli před soudem již loni v říjnu, ale na případ bylo uvaleno informační embargo.

Rusko již několik měsíců poukazuje na údajnou podporu islamistů ze strany Turecka. Podle ruských médií má nelegálně vytěženou ropu od džihádistů nakupovat osobně syn prezidenta Erdoğana Bilal.

maruch ( 29. ledna 2016 16:21 )

Vždyť je to holá pravda.Turek je druhá největší hrozba (po USA) pro Evropu.

villi ( 29. ledna 2016 15:55 )

ZA PRAVDU DOŽIVOTÍ??!!! AMERICKÁ SVOBODA A DEMOKRACIE !!!

mortyl ( 29. ledna 2016 15:24 )

 USA udělají svému kamarádovi ty ty ty ale jinak je lidská práva nezajímají.Je to spojenec proti Rusku tak jim zbraně a ropu pro teroristy odpustíme.To je Amerika

Zobrazit celou diskusi