Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvoní olympiádě umíráček kvůli viru zika? Atletky i divačky země varují před zúčastněním

Autor: shp, ČTK - 
29. ledna 2016
10:14

Letní olympiáda v Riu de Janeiru je více než v ohrožení! Brazílii totiž decimuje zákeřný virus zika, kvůli němuž se už narodilo 4000 deformovaných miminek s malými hlavami. Atletky, ale i divačky jsou varovány, aby cestu do země zvážily. Uskuteční se olympiáda vůbec?

Vzrůstající obavy z viru, který přenášejí komáři, mohou vážně ohrozit konání Letních olympijských her v Riu de Janeiru. Úvodní ceremonie se přitom má konat už 5. srpna, tedy za sedm měsíců. Ruské a australské úřady už vydaly varování pro sportovkyně, aby účast na sportovní události roku zvážily.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko vyjádřil obavy, že atletky mohou být zranitelné vůči nakažlivé chorobě kvůli svým náročným tréninkům, které mohou oslabit jejich imunitní systém. „Děláme všechna bezpečnostní opatření,“ prohlásil Mutko. A stejné je to v Austrálii.

Členky týmu, které jsou těhotné během času her, musí zvážit pořádně rizika a zvážit, zda do Brazílie odcestují,“ prohlásil šéf australského lékařského týmu David Hughes. Varovány byly i návštěvnice olympiády, které jsou taktéž v ohrožení.

Brazílie prošetřuje už přes 4000 případů novorozenců, u nichž je podezření, že trpí mikrocefalií kvůli viru zika, několik jich už zemřelo. Mikrocefalie se vyznačuje nedostatečně vyvinutým mozkem a deformovanou hlavou.

Brazílie mezitím svádí masivní bitvu s komáry, kteří nemoc přenášejí. V rámci vládního programu boje proti komárům již byl do 56 tisíc hotelů, barů a restaurací zaslán katalog s radami, jak se nákaze bránit. Patří mezi ně zejména ochrana proti komářímu štípnutí, neboť na nemoc dosud neexistuje lék.

tgbg ( 30. ledna 2016 09:01 )

Nebyl tam nějaký komunista na průzkumech? Ti vypadjí, že v makovici mají taky prázdno!!

gabreta ( 29. ledna 2016 17:54 )

Nebyl tam Kalousek na průzkumech? Ten vypadá, že v makovici má taky prázdno!!

dylina ( 29. ledna 2016 14:29 )

Zruště olympiádu-je to šaškárna!

Rumprecht ( 29. ledna 2016 12:32 )

Veškeré olympiády jsou jenom cirkus, na kterém dobře vydělá pár zmetků. Klidně to zrušte všechno a bude pokoj. A peníze, které se cpou "sportovcům" lze použít daleko smysluplněji.

tubka.jentak.jen. ( 29. ledna 2016 11:34 )

ani náhodou do Brazílie, je to o hubu

Zobrazit celou diskusi