Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V USA hledají vakcínu proti viru zika. Bude ale až za několik let

Autor: ČTK, sou - 
28. ledna 2016
21:36

Ve Spojených státech byly už vyvinuty dvě látky jako potenciální kandidáti na vakcínu proti viru zika a klinické zkoušky mohou být zahájeny do konce letošního roku. Prohlásil to ve čtvrtek v Chicagu Anthony Fauci z amerického Národního ústavu pro alergické a infekční choroby. Upozornil ale, že vakcína nebude dostupná dřív než za několik let.

Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky. Nemoc je ve většině případů mírná, čtyři pětiny pacientů údajně nevykazují žádné symptomy. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť údajně blokuje vývin mozku. V Brazílii či Kolumbii se narodily tisíce dětí s výrazně menší hlavou. Proti viru dosud neexistuje účinný lék ani vakcína. 

Jedna z potenciálních vakcín je podle Fauciho založena na výzkumech viru západonilské horečky, který rovněž přenášejí komáři. Vakcína proti tomuto viru ale nebyla vyrobena, protože se nepodařilo výrobce zajistit. 

Takové nebezpečí prý v případě viru zika nehrozí. „Jednáme už s několika společnostmi, které by se v pokročilých fázích vývoje vakcíny mohly stát partnery,“ řekl Anthony Fauci z amerického Národního ústavu pro alergické a infekční choroby. 

Virem zika zatím onemocnělo 31 lidí

Podle agentury Reuters onemocnělo nákazou viru zika v USA zatím 31 lidí, z nichž žádný se ale nenakazil komářím bodnutím na území Spojených států. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek v Ženevě varovala, že epidemie se šíří "explozivně" a může na americkém kontinentu napadnout až čtyři miliony lidí. 

O způsobech infikování virem zika se mezi vědci diskutuje, i když převažuje názor, že se šíří komářím bodnutím. Anne Schuchatová z amerického Střediska pro prevenci nemocí (CDC) ale soudí, že přenos je možný i pohlavním stykem. „Byli jsme informováni o dvou takových případech,“ řekla dnes agentuře AFP.

Virus byl objeven i ve spermiích

Prvním byl případ jistého muže, v jehož spermiích byl virus nalezen dva měsíce po onemocnění. Podle listu The New York Times šlo o člověka žijícího na Tahiti, který byl vystaven v roce 2013 epidemii ve Francouzské Polynésii. V jeho spermiích a močové trubici byl virus nalezen dokonce i poté, co z jeho krve zmizel. 

Další případ je z roku 2008, kdy americký biolog Brian Foy zkoumal moskyty spolu se svým studentem Kevinem Kobylinským v Senegalu. Mnohokrát byli bodnuti a po návratu do USA onemocněli. Po několika dnech se stejnými příznaky onemocněla i Foyova manželka. Všichni se uzdravili, ale Foy si stěžoval na bolest ve varlatech a objevil krev v ejakulátu. Jejich nemoc zůstala záhadou, protože v té době se o viru zika ještě nevědělo. 

Foyovy spermie ale byly zmrazeny a o rok později podrobeny novému zkoumání. To potvrdilo přítomnost viru zika.

Latinskoamerické státy varují ženy před otěhotněním:

jennys ( 29. ledna 2016 06:49 )

Asi neumíš číst. V článku je napsáno, že se nenakazili na území Spojených států amerických. To znamená, že se nakazili bodnutím komára v jižní Americe a po návratu do USA onemocněli. Co je na tom k nepochopení?

rumungro ( 29. ledna 2016 01:42 )

31 nakažených v USA a to,bez bodnutí komárem.Jedině potom tak,že se to šíří jako rýma.Chudáci rodiče.

Zobrazit celou diskusi