Alexandra Mezher chtěla pomáhat uprchlíkům, kteří stejně jako její rodiče utekli ze zemí zmítaných konflikty za bezpečím do Evropy. Blonďatá kráska si vybrala péči o děti ve věku od 14 do 17 let, které na starý kontinent dorazily bez rodičů. Při péči o "nebohé sirotky" ale brzy přišla o iluze.

Krátce před smrtí se Alex svěřila své rodině, že údajní sirotci nejsou těmi, za které se vydávají. Dívka uvedla, že chlapci v její skupině jsou ve skutečnosti "velcí a silní muži", kterým je až 24 let. "Alexandra věděla, jak si poradit s dětmi, včetně násilnických. Ale ti, s kterými pracovala, byli ve skutečnosti velcí a silní chlapi. Viděla jim to na očích a poznala to z jejich těl," řekla zdrcená Alexina matka. "Jen několika bylo méně než 18 let – zbytek byl starší, kolem 23–24 let," dodala.

Společnost, kterou si švédská vláda najala, ale i přesto drobnou dívku poslala na noční službu, kdy v domě byla s migranty úplně sama. A to navíc jen čtyři hodiny poté, co se zjistilo, že z kuchyně v azylovém centru někdo ukradl nůž. Management azylového centra prý opakovaně ignoroval varování zaměstnanců, kteří si stěžovali, že jich je na migranty málo.

Alexandru v pondělí krátce před osmou hodinou ráno ubodal somálský běženec Yousaaf Khalif Nuur, kterému je údajně 15 let. Švédskou veřejnost rozohnil pozdější komentář policejního prezidenta Dana Eliassona, který útočníka bránil slovy: "Nikdo nemůže vědět, jakými hrůzami si tento údajný útočník prošel. Za jakých okolností vyrostl? Jaké hrozné věci se mu staly? Celá migrační krize ukazuje, jak může být život v různých částech světa nespravedlivý."

Fotogalerie
7 fotografií