Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nadnárodní firmy okrádají státy o miliardy: Evropská komise na ně upletla bič

Autor: ČTK, mb - 
28. ledna 2016
12:42

Evropská komise ve čtvrtek představila soubor návrhů, které mají členským zemím EU usnadnit boj s daňovými úniky v nadnárodních firmách. Součástí plánu jsou například právně závazná opatření blokující nejběžnější metody používané ve firmách, které se snaží platit co nejnižší daně. Návrh novinářům představil eurokomisař pro finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici (58).

Země osmadvacítky, které by měly ve čtvrtek s představenými návrhy souhlasit, by si podle představ unijní exekutivy měly o nadnárodních firmách vyměňovat daňové informace.

Kromě návrhu směrnice proti vyhýbání se daňovým povinnostem je součástí návrhu také strategie EU vůči třetím zemím. Cílem je v této oblasti posílit unijní spolupráci s mezinárodními partnery. Země Unie by měly také v budoucnu disponovat seznamem států, které spolupracovat nechtějí.

Podle Moscoviciho se v daňových únicích každoročně ztrácejí miliardy eur. Nedávná studie europarlamentu uváděla, že takové přesuny zisků znamenají každoroční ztráty až 70 miliard eur (1,9 bilionu Kč).

„To jsou peníze, které by mohly být použity na veřejné služby, jako jsou školy a nemocnice, nebo na podporu pracovních míst a růstu. Evropští občané a podniky, které hrají férově, v důsledku toho nakonec platí vyšší daně. To je nepřijatelné,“ řekl eurokomisař.

Jedním z navržených opatření je například možnost, aby členský stát danil i zisky, které mateřská společnost přesunula do dceřiné společnosti v daňovém ráji, pokud tamní daň bude představovat méně něž 40 procent sazby v členské zemi Unie. Uzavřeny či omezeny mají být stávající mezery, kdy firmy fakticky neplatí daně z dividend či kapitálových zisků a podobně. Plán také předpokládá „výstupní daň“ na intelektuální vlastnictví či patenty přesouvané z evropského prostředí do daňových rájů před tím, než společnostem začnou generovat zisky.

„Základní zásadou daně z příjmů právnických osob je, že firmy by měly platit daně tam, kde vytvářejí zisky,“ uvedla ve čtvrtek Evropská komise.

Na základě navrhovaných pravidel si budou vnitrostátní orgány každé země vyměňovat daňové informace o činnosti nadnárodních společností. Členské státy tak budou mít informace, které jim umožní určit, kde jsou rizika vyhýbání se daňovým povinnostem. Tím by měly lépe zaměřit i své daňové kontroly.

Mezi nadnárodní firmy, které okrádají stát na daních, patří podle italské policie i Google. Italská policie obviňuje americkou internetovou společnost z daňových úniků za 227 milionů eur (6,1 miliardy Kč). Agentuře Reuters to sdělily zdroje blízké vyšetřování, podle nichž se Google provinil v letech 2009–2013. Mluvčí firmy obvinění odmítá a tvrdí, že Google jedná všude ve shodě se zákony a že v Itálii spolupracuje s úřady.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi