Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kamerunští vojáci prý zabili v Nigérii nejméně 40 vesničanů

26. ledna 2016
23:16

Kamerunští vojáci při pronásledování bojovníků islamistické skupiny Boko Haram zabili údajně na území Nigérie nejméně čtyři desítky civilistů. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na svědectví vesničanů. Jde už o třetí podobnou zprávu za posledních několik týdnů.

Zástupce velitele civilní domobrany Muhammad Abba uvedl, že příbuzní, kteří uvázli v pohraniční oblasti, kde k masakru došlo, ho telefonicky informovali o zatím 40 nalezených tělech obětí ve vesnici Gwadale a okolí na severovýchodě Nigérie. Kamerunští vojáci prý hranice přešli v pondělí.

Abbův bratr, který zabíjení přežil, sdělil, že Kamerunci přišli v pondělí časně ráno a začali střílet. Většinu lidí, kteří ze strachu vyběhli z domů, kulky zabily.

První zprávy o podobných krvavých událostech přinesli uprchlíci už 30. listopadu. Kamerunští vojáci prý tehdy zabili na 150 lidí, ukradli dobytek a vyhladili celé vesnice v příhraničním pásu dlouhém 150 kilometrů.

Mluvčí kamerunské armády Didier Badjeck v předchozích případech popřel, že by jejich vojáci stříleli na civilisty. Řekl, že kamerunští a nigerijští vojáci provádějí akce proti hnutí Boko Haram. „Víme, že se teroristé skrývají a mstí se na bezbranných civilistech, ty ale my chráníme,“ zdůraznil.

Hnutí Boko Haram se hlásí k organizaci Islámský stát (IS) a na severu Nigérie vyhlásilo chalífát. Útočí nejen na území Nigérie, ale pravidelně také v sousedních státech – Kamerunu, Nigeru a Čadu. Tyto země se spolu s Beninem zapojily do regionální jednotky, která proti islamistům bojuje.

Teroristé z Boko Haram unesli z dívčího gymnázia ve městě Chibok ležícího u hranic s Kamerunem přes 200 studentek ve věku šestnácti až osmnácti let:

frantaklika ( 27. ledna 2016 01:26 )

jsou mi úplně u prde*dele ty černé muslimské tlamy

Zobrazit celou diskusi