Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britové provokovali křížem v ulicích: Muslimové je málem ztloukli

Autor: mb - 
27. ledna 2016
05:32

Aktivisté z krajně pravicového hnutí Britain First se prošli po hlavní ulici města Luton, které je označováno za baštu islamistů v Británii. Procházka málem skončila masovou rvačkou, muslimové házeli na Brity vajíčka a aktivisty zasypali urážkami. Británie není křesťanská země, ve městě teď vládnou muslimové, křičeli vyznavači proroka Mohameda.

 

„Tohle není křesťanská země! Závidíte, že to tady přebíráme, co? Vadí vám to, že?“ křičel jeden z muslimů na účastníky pochodu. Někteří muslimové se uchýlili rovnou k nadávkám: „Běž do p*dele! Nenávidíme vás, vypadni odsud!“ Po těchto slovech jeho kolega nečekaně z boku zaútočil na člena hnutí Britain First, které pochod uspořádalo. Atmosféra velmi rychle zhoustla a kolem členů Britain First se začali shlukovat rozzuření muslimové. Na místě musela zasahovat policie, která měla co dělat, aby „horké hlavy“ zvládla.Spolek pochod nazval „křesťanskou hlídkou“, zjevně se jednalo o narážku na „muslimské hlídky“, které se objevily v Londýně a dalších velkých městech Británie. Některé „muslimské hlídky“ jen varují veřejnost před nebezpečím zneužívání alkoholu, jiné ale v minulosti např. napadaly lidi, kteří se nějakým způsobem „provinili“. Ať už šlo o již zmíněné pití alkoholu nebo jiný „prohřešek“.

Provokatéři z Britain First

Přestože se účastníci pochodu producírovali po ulicích Lutonu s křížem, rozhodně nejde o mírumilovný spolek křesťanů. Ve skutečnosti se jedná o krajně pravicové nacionalistické hnutí. Provokativní pochod už odsoudil pastor anglikánské církve Peter Adams z kostela sv. Marie v Lutonu: „Britain First svými činy převrátila poselství kříže, který je symbolem smíření, odpuštění a nezištné lásky.“

Muslimové po boku křesťanů

Vyjádření pastora Smithe ocenil Mohammad Walayat z hlavní mešity v Lutonu: „Bylo to nádherné gesto od našich křesťanských přátel a my jako vždy budeme stát po jejich boku. Moc dobře víme, že Britain First nereprezentuje křesťanskou víru a ideály. Milovat svého souseda a žít v míru je důležitou součástí jak islámu, tak křesťanství.“

Policejní vyšetřování

Pochod Britain First mezitím začala vyšetřovat policie, což nenechalo nacionalisty v klidu. „Britain First jen rozdávalo na ulicích Lutonu letáky, což je naprosto legální. Byli jsme napadeni muslimskými radikály, kteří nás zasypali sprostými a rasistickými urážkami. Plivali na nás, z rukou nám vyráželi telefony a házeli po nás vajíčka. Radní, kněží, policie i novináři – všichni odsoudili Britain First, ale nikdo neodsoudil akce rasistických muslimů,“ okomentovalo extremistické hnutí na svých stránkách policejní vyšetřování. Klip Britain First mezitím na YouTube zhlédlo již 800 tisíc uživatelů. Hnutí tvrdí, že celkem video již vidělo 23 milionů lidí.

Luton patří mezi města s největší muslimskou populací, k islámu se zde hlásí podle konzervativních odhadů čtvrtina obyvatelstva. Nedávno byl jeden z obyvatelů odsouzen za podporu Islámského státu, v červenci loňského roku z Lutonu emigrovala do Islámského státu 12členná rodina a ke stejnému kroku vyzvala své souvěrce.

Političku zasypali vejci

Luton se „proslavil“ už v roce 2009, tehdy někdo hodil po baronce Warsi (44) vajíčko, politička tehdy úzce spolupracovala s Davidem Cameronem. Muslimové z Lutonu jí vyčetli, že si jen „hraje“ na muslimku. „Jak si vůbec dovoluje přijet sem k nám a vkročit do muslimské části a tvrdit, že reprezentuje muslimy a naše názory? Vůbec nereprezentuje islám!“ rozčiloval se tehdy obyvatel Lutonu Sayful Islam.

pajato73 ( 13. dubna 2016 12:39 )

Olivie ( 27. ledna 2016 22:06 )

Kříž je provokace a šátek či burka náš důvod k toleranci...??? Jsem tolerantní, ale když se tak nechová i druhá strana, odmítám být za tupou ovci či blbce. Teď si můžeme říkat, že je vzděláme a že se to zlepší. Kdy?

montevideo ( 27. ledna 2016 20:43 )

Sluníčkáři to nedovolí .

montevideo ( 27. ledna 2016 20:32 )

Nedržel. Máš špatné informace. Pokud se chceš k něčemu vyjadřovat, tak si o tom něco přečti.

montevideo ( 27. ledna 2016 20:24 )

Tak Británie je muslimská země. To jsou mi věci. Další muslimskou zemí bude Německo v čele s Angelou Al Merkel.

Zobrazit celou diskusi