Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Univerzity v JAR zavedly „stipendia panen", feministky to považují za diskriminaci

Univerzity v JAR zavedly „stipendia panen“, feministky to považují za diskriminaci (ilustrační foto).
Univerzity v JAR zavedly „stipendia panen“, feministky to považují za diskriminaci (ilustrační foto).  (Autor: Thinkstock.cz)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2016
09:35

Šílené podmínky pro získání stipendia na univerzitu zvolily úřady jedné z oblastí na severu Jihoafrické republiky. Finanční pomoc poskytnou nejlepším studentkám pouze v případě, že jsou dívky ještě panny. Stipendium panen označily místní feministky za šokující útok na lidskou důstojnost.

„Starostka povzbuzuje mladé dívky, aby zůstaly nevinné a neměly sexuální styk, aby se plně soustředily na studium,“ řekl podle agentury AFP mluvčí vedení správní oblasti Uthukela v provincii KwaZulu-Natal. Upřesnil, že po každých prázdninách dívky podstoupí lékařskou prohlídku, a pokud se zjistí, že už nejsou panny, o stipendium přijdou.

Ředitelka organizace na ochranu práv žen Nonhlanhla Mokwenaová řekla, že pokud jednou z podmínek získání stipendia na státních školách je to, aby žadatelka byla panna, pak to odporuje ústavě. Je to prý i diskriminace dívek, protože chlapci žádné podobné lékařské testy nepodstupují. Opatření podle ní dívky nejen uráží, ale brání jim i ve studiu.

V Jihoafrické republice se v posledních letech zvyšují náklady na vysokoškolské studium a mnozí mladí Jihoafričané a Jihoafričanky mohou studovat, jen pokud získají státní stipendium. Loni studenti demonstrovali po celé zemi za snížení nákladů na univerzitní studia. Nedosáhli ale ani toho, aby tyto náklady byly zmrazeny.

 

 

 

keep.smiling ( 23. ledna 2016 10:02 )

Tak jsem se alespoň zasmála, když jsem pomyslela na to, jak by to asi dopadlo zde, u nás..

Zobrazit celou diskusi