Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nálety v Sýrii nepřežilo nejméně 30 civilistů, mezi nimi i 13 dětí

Autor: ČTK, tmp - 
22. ledna 2016
20:14

Nejméně 30 civilistů, z toho 13 dětí, dnes zahynulo ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur při náletech, které provedl syrský režim nebo ruský letoun. Informovala o tom dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Londýna.

„Třicet civilistů, z toho 13 dětí, bylo zabito v Tabíji Džazíře letounem režimu nebo Rusů,“ uvedla SOHR. Obec Tabíja Džazíra leží asi 20 kilometrů východně od města Dajr az-Zaur.

Ruské letectvo se účastní bojů v Sýrii od konce loňského září. I díky němu se syrské armádě podařilo dobýt podle ruských a syrských zdrojů 250 vesnic a měst. Rusové tvrdí, že se zaměřují na bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) a další extremisty, západní koalice a část syrské opozice ale poukazují na to, že ruské nálety ničí také tu část opozice, s níž Západ spolupracuje.

V provincii Dajr az-Zaur na severovýchodě Sýrie se intenzivně bojuje už několik dní.

Syrská válka má na svědomí životy asi čtvrt milionu lidí, další miliony občanů kvůli ní musely opustit svůj domov. Příští týden by přitom měly v Ženevě začít rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

harcer ( 25. ledna 2016 11:08 )

Místo vřeštění alahakbar a třískání hlavou o zem měli utéct k Assadovi a bojovat proti ISSIS

Zobrazit celou diskusi