Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tradice stará 170 let padla. Britští školáci mohou chodit v dívčích šatech

Autor: mb - 
21. ledna 2016
21:10

Elitní britská škola Brighton College pro žáky ve věku od 11 do 18 let ruší 170 let starou tradici v oblékání. Ředitel školy povolil studentům mužského pohlaví chodit v ženských šatech a dívkám v mužských. Krok je prý ku prospěchu studentů.

„Pokud se někteří kluci a holky identifikují s jiným pohlavím, než se kterým se narodili, je mým úkolem vyhovět jejich požadavkům. Záleží mi na jejich spokojenosti,“ vysvětluje ředitel Richard Cairns. Škola sice neruší uniformy pro své žáky, ale od nynějška mohou chodit dívky v chlapeckých šatech a hoši pro změnu v sukních.

Ke kontroverznímu kroku se rozhodla škola poté, co jedna z dívek projevila přání chodit v klučičí uniformě. „Změna přichází na žádost několika rodin. Mé hluboké přesvědčení je, že škola musí respektovat osobnost studentů,“ doplnil Cairns.

Školné? Přes milion ročně

Škola byla založena v roce 1845 a chlubí se tím, že žáky připravuje na elitní britské univerzity, rok školného stojí 31 tisíc liber (zhruba 1,1 milionu korun). Žáci, kteří ve škole nejsou ubytováni, platí „pouze“ 19 500 liber (690 tisíc Kč).

V roce 2010 otevřela škola pobočku ve Spojených arabských emirátech, žáků v Abú Dhabi se ale změna netýká. Je otázkou, jak se konzervativní rodiče z bohatého arabského státu ke změně postaví. Pro mnohé „Nebrity“ to byla právě dlouholetá tradice a konzervativní prostředí, které jim imponovaly.

Kam dál? Bezpohlavní toalety

Británie patří v Evropě mezi nejvíce liberální státy v sociálních a sexuálních otázkách. Některé univerzity v ostrovním státě dokonce zřídily „pohlavně neutrální“ toalety. V praxi se jedná o záchody, kam chodí všichni společně. „Máme narůstající počet studentů, kteří se identifikují jako transsexuální, bezpohlavní nebo intersexuální,“ vysvětlil zavedení „bezpohlavních záchodů“ Victor Agboola ze studentské organizace na univerzitě v Northamptonu.

Zdaleka ne všichni ovšem byli z kroku univerzity nadšeni. „Jsem proti tomu, nikdo se nás předem neptal. Byl jsem na těch záchodech a je to hodně nepříjemný,“ řekl student Joseph Hodson britským médiím.

prycsnima ( 22. ledna 2016 00:02 )

 Však on jim to zase nějakej Imán odsoudí a Anglie z důvodu vlezdopr delství toto zase zruší.

Zobrazit celou diskusi