Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejsmutnější zoo světa: Zvířata v ní přežívají na zbytcích z jatek. Lvice šílenstvím bouchá hlavou o klec

Autor: shp - 
21. ledna 2016
21:02

Medvědice s vypelichanou srstí, kterou sužuje plíseň, chodí ve zbídačeném výběhu sem tam. Jenom kousek opodál lvice bouchá o klec hlavou tak, až jí z ní prýští krev. Vítejte v nejsmutnější zoologické zahradě, která se nalézá v arménském městě Gjumri. Zvířata tu nechal opuštěná oligarcha, který si je zakoupil pro své potěšení, ale poté mu došly peníze a zmizel neznámo kam.

Arménský oligarcha si zvířata pořídil, aby je mohl vystavovat na svých zbohatlických večírcích a party. Když mu došly finance, zmizel jako pára nad hrncem a na nebohá zvířata se vykašlal. Jedinou záchranou tří lvic, dvou medvědic a páru morčat jsou v bídě žijící důchodci Hovhamnes a Alvina Madojanovi.

O zvířata se starají dobrovolně, protože jim je jich líto. Aby nakrmili šelmy, chodí pro zbytky masa na místní jatka. Nebýt těchto hodných manželů, zvířata by už dávno zahynula. Jenom jejich dobrotivost je drží stále při životě.

Přišel jsem o práci. Nemám nic. Má žena a já jsme procházeli opuštěnou zoo, když jsme slyšeli ten děsný pláč trpících zvířat. Viděli jsme, jak jde lvici a jejím lvíčatům pěna od huby od nedostatku vody. Já a moje žena jsme nemohli vydržet pohled na boží stvoření v bolestech,“ vypověděl Hovhamnes.

Tehdy jim natočili vodu a zařídili na místních jatkách nějaké odřezky masa. Od té doby se o zvířata z vlastní vůle starají neustále. „Jsou smutná a osamělá,“ dodává muž. Zvířata již z nedostatku pohybu a svobody začala šílet. Vláda přitom s opuštěnou zoo nechce mít nic společného a nestará se o ni.

Zajímavost: Z města Gjumri pochází rodina Kardashianových, hvězd reality show. Nejslavnější Kardashian je Kim, která si vzala za manžela rappera Kanyho Westa.

juliev ( 24. ledna 2016 16:38 )

Info všem kdo se mnou osud zvířat sledoval a taky pro případ, kdybych někomu zapomněla odpovědět na e-mail ;-) protože jich přišlo opravdu hodně. Tímto bych ostatně chtěla poděkovat za váš zájem, těší mě že to s lidskou rasou není zas až tak hrozné ;-) Nicméně - jak už jsem psala kontaktovala jsem ambasády na obou stranách. Odpověď jsem dostala z obou :-o Náš velvyslanec p. Mykyska napsal toto: již v říjnu loňského roku opuštěnými zvířaty v Gjumri (důvodem bylo onemocnění majitele a nedostatek prostředků, nazvat ono zařízení zoologickou zahradou lze jen stěží) se v poslední době zabývalo několik institucí a situace je podle místních médií pravděpodobně vyřešena. Zpráva v Daily Mail, která byla patrně převzata českými médii, již neodpovídá skutečnosti - dva medvědi se budou stěhovat do Rumunska a pro dva lvy arménské ministerstvo životního prostředí hledá umístění v místních soukromých zoo a v zoo v Gruzii či Rusku. Z arménského jsem získala tento link http://www.internationalanimalrescue.org/news/latest-news-desperate-plight-bears-and-lions-gyumri-zo o. Mrzí mě že se mi neozval autor článku, jenž byl podle získaných informací vytržený z kontextu. Hlavně, že měl splněno do práce Ostatně i kdyby článek z kontextu vytržen nebyl, bylo tu dost lidí, kteří by se rádi zapojili a tak trochu jsem spoléhala na pomoc z médii. A na závěr bych také chtěla poděkovat řediteli pražské ZOO se kterým jsem měla tu čest mluvit telefonicky, nabídl mi svou osobní angažovanost v případě že zjistím víc. Toť vše Děkuji za pozornost ;-)

andreas ( 22. ledna 2016 14:16 )

Pravda - zvířat a hodných lidí je mi taky fakt líto a ta ostatní většina neinteligentních blbů mi je ukradená... Tedy pokud se to netýká ubližování zvířatům

juliev ( 22. ledna 2016 09:19 )

to Eda22: ano Větrov, jestli se to k vám nedoneslo, táborská ZOO byla zachráněna RNDr. Korcem. Podívejte se na jejich web nebo FB. Proto jsem oslovila i je....

eda22 ( 22. ledna 2016 08:28 )

V Arménii se ani zdaleka nechlastá jako tady. Ale věc už je vyřešená, přišlo dost peněz z Arménie i zvenčí a zvířata se stěhují do Rumunska.

eda22 ( 22. ledna 2016 08:23 )

Arméni to už řeší: http://news.am/eng/news/307564.html

Zobrazit celou diskusi